Via de streek-GR Vlaamse Ardennen door Herzele en een stukje Denderstreek (8 februari 2020)

Parkoers: Sint-Lievens-Esse – Duivenbos – Sint-Antelinks – Steenhuize-Wijnhuize – Erwetegem – Sint-Lievens-Esse

De streek-GR Vlaamse Ardennen maakt een grote lus van 150 kilometer door de mooie, heuvelachtige regio in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Het oostelijke gedeelte van het GR-pad kronkelt zich in de regio tussen Brakel en Geraardsbergen doorheen een stukje Denderstreek.

De tocht die ik in deze streek had uitgetekend liep voor het grootste gedeelte door de fusiegemeente Herzele. Ik startte de wandeling aan het kerkje van deelgemeente Sint-Lievens-Esse. Volgens de legende werd de patroonheilige van het dorp, de Heilige Livinus, een Iers missionaris, hier in de 7de eeuw onthoofd. Daarna wandelde hij met zijn hoofd onder de arm naar het wat verder gelegen Sint-Lievens-Houtem, waar hij werd begraven.

Op het Sint-Lievenplein staat de brouwerij Van Den Bossche waar de Pater Lieven wordt gebrouwen.

Op het plein pikte ik meteen het traject op van het GR-pad en stapte aanstonds voorbij de Sint-Lievenskapel, voorbij de watertoren en een miniatuur uitvoering van de Leeuw van Waterloo. Bij de Ransbeek bereikte ik de grens met Sint-Antelinks. Het GR-pad slingert hier door het Duivenbos, gelegen op een steile helling. Sommige paadjes waren herschapen in kleine modderpoelen en ik moest uitkijken om mijn schoenen en voeten enigszins droog te houden.

Via een onverharde holle weg klom ik uit de vallei tot bij de gebouwen van een oude steenbakkerij. Daarna volgde een nieuw stukje Duivenbos. Net voor het kerkje van Sint-Antelinks kwam ik bij een groep wandelaars die onder leiding van een gids op verkenning trokken door het bos. Ik stapte eventjes tot bij de Sint-Gertrudiskerk, gelegen op de grens met de Ninoofse deelgemeente Aspelare. Hier heeft men een mooi uitzicht over de Dendervallei en wat verder kon ik de Oudenberg in Geraardsbergen zien.

Het GR-pad daalt daarna opnieuw af voorbij het Hof te Ransbeek tot bij de Beverbeek op de grens met Steenhuize-Wijnhuize. Een poosje later kwam ik bij de mooie Sint-Apollonia ten Doornkapel uit kalkzandsteen en gedateerd 1772.

Wat verder verliet ik de streek-GR en wandelde via een wat drukkere weg tot bij de kerk van Steenhuize-Wijnhuize. Het kasteel bleef voor mij grotendeels verborgen achter een poort. Ik was ongeveer halverwege mijn tocht en in het café “’t Berghof” kon ik eventjes uitrusten bij een kop deugddoende koffie. Het café is een bedevaartsoord voor de overleden wielerlegende Frank Vandenbroucke, die de laatste jaren van zijn leven in de omgeving woonde en er regelmatig over de vloer kwam. Aan de muur hangt een grote gesigneerde poster van de wielerheld: “aan de vrienden van het café” .

Via een modderige veldweg verliet ik het dorpje en stak de drukke N42 over. Een betonweg bracht mij tot bij de grens met Erwetegem, een deelgemeente van Zottegem. Vanaf hier volgde ik opnieuw de geel-rode tekens van het streek GR-pad. Het miezerde al een tijdje maar nu moest ik toch mijn paraplu inzetten om niet volledig kleddernat te worden.

Het GR-pad stuurde mij nog over enkele modderige veldwegen en bij de de “Kalvaar” dwarste ik opnieuw de drukke weg van Gent naar Geraardsbergen. Het monument was vroeger een druk bezocht bedevaartsoord maar is nu compleet vervallen. Zo vervallen dat ik het zelfs geen foto meer waardig vond. In de verte zag ik weldra de kerktoren en de watertoren van Sint-Lievens–Esse opduiken.

Mijn fotoreportage: Sint-Lievens-Esse 8 februari 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Via de streek-GR Vlaamse Ardennen door Herzele en een stukje Denderstreek (8 februari 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.