Een stukje GR129 rond Kruiskerke, Lotenhulle en Poeke (17 februari 2020)

Het Grote Routepad GR129 loopt van Brugge in het noordwesten dwars door ons landje naar Aarlen in het zuidoosten van België. Dit GR-pad kreeg dan ook de naam Dwars door België en heeft een totale lengte van 572 km.

Drie topogidsen beschrijven het volledige traject van de GR129:

  • de gids (Nl) van de GR129 door Vlaanderen: van Brugge tot Ronse ( 120 km)
  • de topogids (Fr) door Wallonië van Ronse tot Dinant (198 km)
  • een derde gids (Fr) beschrijft het zuidelijke deel van Dinant tot Aarlen (254 km)

Ik wandelde een tiental kilometer van het GR-pad in de streek ten zuiden van Aalter: van Kruiskerke over Lotenhulle naar Poeke. Ik maakte er een luswandeling van en startte de wandeling vanuit het molendorp Ruiselede. Ik stapte voorbij de Knokmolen en nabij Kruiskerke pikte ik het traject op van de GR129. In Lotenhulle, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Aalter, verliet ik eventjes het GR-pad en stapte tot bij de kerk. In het “Volkshuis” rechtover de kerk kon ik eventjes uitrusten en een koffie drinken.

Bij het verlaten van de dorpskern van Lotenhulle bereikt het GR-pad na een paar honderd meter via de Lootse Hoogpoort het uitgestrekte en bosrijke kasteeldomein van Poeke. Wat later stond ik voor het mooie waterkasteel. Barones Ines Pycke de Peteghem, die stierf in 1955, was de laatste bewoonster van het kasteel. Nu is het kasteel en het kasteeldomein eigendom van de stad Aalter. Het kasteeldomein is vrij toegankelijk en het kasteel kan worden bezocht met een gids.

Ook in Poeke loopt het GR-pad niet tot bij het kerkje. Wandelaars die eventjes willen verpozen en iets drinken moeten ook hier het GR-pad verlaten. Er zijn twee cafés op het dorpsplein, maar die waren allebei gesloten. Toen ik het dorpje verliet werden de donkere wolken alsmaar dreigender en wat later kreeg ik een ferme maar kortstondige plensbui over mij heen.

In de omgeving van de Artemeersmolen op de grens met het bloemendorp Kanegem verliet ik het GR-pad en begon aan de terugweg naar Ruiselede. Wat verderop zag ik de monumentale kerk van Kanegem ook wel de “Kathedraal van te Lande” genoemd.

Mijn fotoreportage: Ruiselede 17 februari 2020.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.