Verkenning van een stukje Vlaamse Ardennen tussen Etikhove en Louise-Marie (20 januari 2020)

Wandeltocht door de vallei van de Nederaalbeek (of Hollebeek) van Etikhove naar Louise-Marie en een stukje langs de Maarkebeek.

Ik startte de wandeling vanuit Etikhove en stapte in zuidelijke richting tot Louise-Marie. Beide kleine dorpjes liggen in de Vlaamse Ardennen en maken deel uit van de fusiegemeente Maarkedal.

Het eerste deel van de tocht naar Louise-Marie had ik zelf uitgestippeld. Ik wandelde een heel eindje langs de Nederaalbeek of Hollebeek, een zijbeek van de Maarkebeek. Van Etikhove tot aan de voet van de Taaienberg stapte ik over het Hollebeekpad, een mooi betonnen wandel- en fietspad, dat onlangs werd aangelegd. Door de nevel en mist kon ik jammer genoeg niet veel van het mooie landschap zien. Het winterzonnetje deed echter zijn uiterste best om door de wolken te priemen.

Na de kasseien van de Donderij en een mooie onverharde wegel kwam ik opnieuw bij de Nederaalbeek. Nu volgde een heel mooi, avontuurlijk en schilderachtig pad langs de oever van de beek. Hier waren de betonmolens nog niet gepasseerd. Net voor de Spichtenberg moest ik met de beek als metgezel door een tunnel onder de spoorweg Ronse-Gent. De spoorweg zelf duikt wat verder eveneens onder de grond door een tunnel onder de Spichtenberg. Wat later was ik in Louise-Marie, gelegen aan de voet van de Muziekberg. Het plaatsje werd in 1850 gesticht en vernoemd naar de eerste koningin van België.

Vanuit Louise-Marie volgde ik de GR129 (Brugge-Ronse) terug naar Etikhove. Het GR-pad liep over mooie, maar modderige onverharde wegels. Ik moest eventjes klimmen tot boven op de Taaienberg, een welbekende helling bij de Vlaamse wielerliefhebbers. Wat verder zag ik aan mijn rechterkant de Bossenaarmolen. Aan de andere kant had ik een mooi zicht op het lagergelegen dal van de Nederaalbeek.

Bij Villa Tynlon, het landhuis op de Bossenaarheuvel waar de landschapsschilder Valerius De Saedeleer woonde, begon ik aan de afdaling tot bij het kerkje van Etikhove. Ik bleef nog wat verder het GR-pad volgen langs de Maarkebeek voorbij de Ladeuzemolen, een watermolen tot bij de Geitenhoek. De GR-wandelboom langs de Maarkebeek bij Ladeuze geeft de splitsing aan van de GR129 en de streek-GR Vlaamse Ardennen. Deze streek-GR maakt een grote lus van een 150-tal kilometer door het mooie landschap van de Vlaamse Ardennen.

Mijn foto’s van de wandeling: Etikhove 20 januari 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.