Vanuit de Guldenberggemeente Wevelgem langs de Golden River en door het Preshoekbos (25 januari 2020)

De wandeling startte vanuit Wevelgem. De Wevelgemse wandelclub zorgde ervoor dat we niet met een lege maag op pad trokken en trakteerde ons bij de start op eierkoeken, die we doorspoelden met een kop koffie.

Wevelgem heeft ook wel het predikaat van Guldenberggemeente. Hier werd in de nabijheid van de Leie in de 13de eeuw de Guldenbergabdij gesticht. De Franse revolutie op het einde van de 18de eeuw betekende het einde voor de abdij. De kloostergebouwen werden volledig gesloopt. Enkel de mooie monumentale abdijpoort is het enige wat nog over blijft van de vroegere kloosterhoeve. Jammer genoeg kwam de wandeltocht niet voorbij dit mooie pareltje erfgoed.

Na de start trokken we meteen richting Lauwe en volgden een tijdje de oever van de Leie over een onverhard pad. De rivier was heel belangrijk voor de economische ontwikkeling en de welvaart van de streek. Het vlas dat in de streek werd geteeld, werd nadien in de rivier geroot en verwerkt in de vele vlasbedrijven van de regio. Het water van de Leie was zeer geschikt voor het roten van het vlas en Britse kooplui noemden de rivier dan ook de Golden River. Veel mensen in de streek verdienden hun boterham in de vlasnijverheid

Vanuit de rustpost in Lauwe stapten we via enkele mooie veldwegen richting Preshoekbos, een mooi stukje natuur tussen Lauwe en Aalbeke.

Na de tweede passage in Lauwe wandelden we terug naar Wevelgem. De terugweg ging via het Kraaiveld, het hoogste punt van Lauwe. Van hieruit heeft men bij goed weer en klare lucht een mooi zicht over het lager gelegen Leiedal en kan men in het westen de contouren van de Kemmelberg zien. Dit was vandaag niet het geval want nevel en mist belemmerden het uitzicht.

Mijn fotoreportage: Wevelgem 25 januari 2020.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.