Staden: over de Stadenberg naar de Vijfwegen (11 januari 2020)

De wandeling vertrok vanuit Staden, een gemeente centraal in West-Vlaanderen. Via de Stadenberg ging het richting het kleine gehucht Vijfwegen. Van deze “berg” iets ten zuidenwesten van de dorpskom van Staden moet men zich niet al te veel voorstellen. Het is amper een bescheiden bult in het vlakke West-Vlaamse landschap. Toch hadden we boven op Stadenberg een vergezicht over de omliggende dorpen. In de verte ontwaarden we zelfs de kerktorens van de Ieper met daarachter de heuvels van het West-Vlaamse heuvelland.

In Vijfwegen was er een plaatselijke wandellus uitgepijld. We wandelden tot bij het militaire domein en de kazerne Steenstraat, gelegen tussen Vijfwegen en Houthulst.

In deze kazerne is de ontmijningsdienst DOVO (in het lang: Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Oorlogstuigen) gehuisvest. Hier midden in het Vrijbos wordt de teruggevonden en niet-ontplofte munitie uit de oorlog opgeslagen en vernietigd. De kazerne werd genoemd naar het wat verder gelegen “Steenstraete” waar het Duitse leger voor het eerst een gasaanval uitvoerde.

We wandelden terug naar de Vijfwegen en Staden via de vroegere spoorweg (lijn 63) tussen Torhout-Kortemark-Ieper. De vroegere spoorweg is nu een wandel- en fietsroute en kreeg de naam Vrijbosroute, naar het Vrijbos in Houthulst.

Een klein fotoverslag: Staden 11 januari 2020

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.