Ellezelles: Pays des Collines (4 januari 2020)

Le Pays des Collines tussen Ellezelles en Flobecq via het wandelnetwerk

Le Pays des Collines en de Vlaamse Ardennen zijn landschappelijk met elkaar verbonden maar de taalgrens die er dwars doorheen loopt, zorgt voor een andere benaming. Sedert 2017 kunnen wandelaars deze mooie, heuvelachtige streek in het noorden van Henegouwen verkennen aan de hand van het wandelnetwerk . Het netwerk is zelfs (taal)grensoverschrijdend want het sluit aan bij de wandelknooppunten van de Vlaamse Ardennen.

Met de routeplanner van wandelknooppunt.be had ik een tocht uitgetekend vanuit Ellezelles richting Flobecq en de GPX-track van de route op mijn wandelGPS geladen.

Ik begon mijn wandeling op de Place d’Ellezelles bij de kerk Saint-Pierre. Op het dorpsplein van Ellezelles staat het beeld van een heks. Zou dit de plaatselijke heks Quintine zijn die hier in het begin van de 17de eeuw samen met vier andere vrouwen werd gebrandstapeld? Dit feit wordt sinds 1972 in het heksendorp jaarlijks herdacht tijdens de heksensabbat.

Voor de bierliefhebbers: in Ellezelles is er ook een bierbrouwerij:de Brasserie des Légendes. Eén van de bieren die er wordt gebrouwen werd genoemd naar de heks Quintine.

Ik stapte door het golvende landschap naar Flobecq. Onderweg merkte ik borden op die de Viae Romanae tussen Bavay en Velzeke markeren. Bij het vroegere stationnetje van Flobecq-Bois bereikte ik de vroegere spoorlijn 87. Dit stukje is nu onderdeel van het Waalse fiets- en wandelnetwerk RAVel. Via deze spoorlijn pendelden heel wat arbeiders dagelijks naar de Waalse steenkoolmijnen.

In Flobecq (Vloesberg) was ik halverwege. In een café rechtover de kerk kon ik een koffie nuttigen. Het café zat overvol want heel wat mensen waren al de nog aan de gang zijnde begrafenis in de kerk ontvlucht.

Via enkele onverharde, modderige wegels stapte ik terug naar Ellezelles. Onderweg was ik al heel wat kapelletjes gepasseerd, het ene al wat mooier dan het andere. Ik dacht bij mezelf dat ik de tocht evengoed de kapellekeswandeling had kunnen noemen. Gelukkig ben ik niet zo devoot en had ik mij niet voorgenomen om bij elke kapel een schietgebedje te prevelen.

Na een twintigtal kilometer door het Pays des Colinnes stond ik opnieuw bij de heks Quintine.

Mijn fotoreportage: Ellezelles 4 januari 2020.

Enkele eerder gewandelde tochten doorheen deze regio: Pays des Colinnes.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.