Brussel te voet verkennen: Gote Routepaden en Groene Wandeling

Een uitzending van “Le Tram” van enkele maanden terug trok onlangs mijn aandacht. In dit medium wordt wekelijks een aspect van de mobiliteit in Brussel en de Brusselse regio belicht . Samen met Henri Corne, vrijwilliger bij “Les Sentiers de Grande Randonnée” en Axel Demonty van Leefmilieu Brussel heeft de presentatrice Marine Guiet het in de bewuste reportage over: “het wandelen in Brussel en de Brusselse omgeving“.

Hierbij de link naar de uitzending van “Le Tram”: Les randonnées à Bruxelles

Hoe kan men beter de vele monumenten, historische gebouwen, de wijken, de parken, en de groene ruimten van Brussel ontdekken dan te voet?

Henri Corne geeft meer uitleg over de drie Grote Routepaden die onze hoofdstad doorkruisen en Axel Demonty over de Groene Wandeling, een wandel- en fietslus van een zestigtal kilometer rond de stad.

Door Brussel lopen volgende GR-paden: de GR12, de GR126 en de GR579

 • de GR12 loopt van Amsterdam naar Parijs via Brussel en loopt van Strombeek-Bever in het noorden door het centrum naar Ukkel in het zuiden;
 • de GR126 loopt van het Laarbeekbos in Jette via het centrum naar Elsene. Daarna volgt het GR-pad zijn weg door het Zoniënwoud en Wallonië naar de vallei van de Semois;
 • de GR579 start aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in het centrum van Brussel en loopt samen met de GR126 tot Watermaal-Bosvoorde en trekt dan alleen verder naar Luik;

Sentiers de Grande Randonnée heeft een topogids uitgegeven, waarin 12 rondwandelingen over deze GR-paden in Brussel en de Brusselse regio worden beschreven.

Het wandel- en fietspad Groene Wandeling loopt in een grote lus rond de stad Brussel. Het pad is bewegwijzerd in beide richtingen en is opgedeeld in een zevental stukken. Het laat je kennis maken met groene gordel rond de stad. Een brochure kan men gratis downloaden via de site van Leefmilieu Brussel.

Ik maakte ook reeds enkele mooie wandelingen over de Groene Wandeling en de GR-paden in Brussel.

 • 14 januari 2017: een stukje GR126-Groene Wandeling en GR12. Koekelberg – Laarbeekbos – Heizel – Park van Laken – Noordwijk (mijn verslag);
 • 4 februari 2017: een stukje GR12 en Groene Wandeling. Vanuit het centrum richting Ukkel en dan via Vorst tot bij het ziekenhuis Erasmus (verslag)
 • 23 december 2017: een stukje Groene Wandeling en GR126. Start in Evere en via Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Elsene naar het centrum (verslag)
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Brussel te voet verkennen: Gote Routepaden en Groene Wandeling

 1. Dag Didier, ik heb een ander blog aangemaakt. Het adres: htts://lionelsblogadres.blogspot.com
  Ik hoop dat je het kan bekijken !!
  Je hebt een prachtige blog!! Ik doe mijn best, maar moet nog veel ondervinden!!
  Gr. Lionel

  1. Dag, Lionel. Bedankt om te laten weten. Ik zal de link naar je blog aanpassen. Nogmaals bedankt voor je positieve reactie.
   Ook jouw blog is best de moeite waard hoor. Groetjes Didier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.