31 december 2019: Uitkerke (21 km)

Uitkerkse Polder en Blankenberge: dijk, haven, strand en duinen

Vandaag wandelde ik het jaar 2019 uit. Ik had gekozen voor een polderwandeling en een stukje aan onze Oostkust. Ik startte mijn wandeling bij het bezoekerscentrum van Natuurpunt bij de Uitkerkse Polder en wandelde richting kust. Via het Zeebos en het kleine natuurgebied de “Fonteintjes”, een smalle duinengordel tussen Zeebrugge en Blankenberge bereikte ik het strand. Door de nevel bleef de haven van Zeebrugge onzichtbaar. Ik stapte verder door de duinen, over het strand, de dijk en voorbij de haven van Blankenberge.

In Harendijke, een wijk tussen Wenduine en Blankenberge wandelde ik tussen de campings opnieuw richting Uitkerkse Polder, de polder tussen Blankenberge, Wenduine en de polderdorpjes Zuienkerke en Nieuwmunster. Het was genieten van de rust en van de uitgestrektheid van het weidse polderlandschap.

De Uitkerkse Polder is een beschermd natuurgebied met uitgestrekte graslanden met heel wat plassen en doorsneden door grachten. Ook de Blankenberge Vaart loopt door de Polder. Duizenden vriezeganzen en andere watervogels afkomstig uit het Hoge Noorden strijken hier jaarlijks neer en overwinteren in de Uitkerkse Polder. Er zijn een aantal kijkhutten van waaruit men de vogels kan spotten.

Na de wandeling liep ik nog eventjes binnen in het bezoekerscentrum Groenwaecke van Natuurpunt. Hier kan men terecht voor heel wat informatie over de Polder. De koffie en de pannekoeken smaakten heerlijk.

Mijn fotoreportage: Uitkerke 31 december 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.