26 december 2019: Nieuwpoort (22 km)

Hendrik Geeraerttocht

De tocht werd genoemd naar een inwoner van Nieuwpoort die tijdens de Eerste Wereldoorlog een heel belangrijke rol speelde: Hendrik Geeraert. Deze volksheld zette in oktober 1914 in Nieuwpoort de sluizen open waardoor het zeewater de polders instroomde. Een groot gebied tussen Nieuwpoort en Diksmuide liep volledig onder water. Op die manier werd het offensief van het Duitse leger gestopt.

De wandeling startte vanuit de feestzaal boven de Nieuwpoortse vismijn. Er was eerst een plaatselijke lus tot bij de Koolhofput, een waterplas die ontstond door de aanleg van de autoweg tussen Jabbeke en Veurne. Ik passeerde voorbij het ruiterstandbeeld van AlbertI en het sluizencomplex “de Ganzepoot”. Van hieruit werd de Ijzervlakte onder water gezet. In het bezoekerscentrum Westfront, onder het Koning Albert I-monument kan men het volledige verhaal over de onderwaterzetting ontdekken. Wat later maakte ik ook kennis met Jeanne Panne. Zij leefde in het begin van de 17de eeuw en werd aangeklaagd als heks en werd veroordeeld tot de brandstapel. Het standbeeld van de Nieuwpoortse heks staat vlak bij de Duvetorre, een overblijfsel van de Sint-Laurentiuskerk. In de schaduw van deze toren maakte de heks afspraken met de duivel.

Na een passage in het centrum en over de kerstmarkt van Nieuwpoort ging de tocht richting Nieuwpoort-Bad. Ik wandelde over de zeedijk, een stukje over het strand en door de duinen van Ter Yde. Via de wandelpromenade langs de havengeul bij de Ijzermonding wandelde ik terug tot bij de Nieuwpoortse vismijn.

Mijn fotoreportage: Nieuwpoort 26 december 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.