23 december 2019: Oostkerke (26 km)

Wandeltocht in het geboorteland van Nicolaas Zannekin: door de vlakke, uitgestrekte polders tussen Diksmuide en Veurne en enkele kleine polderdorpjes.

Vanuit Oostkerke, een deelgemeente van boterstad Diksmuide, ging de tocht via Lampernisse en Zoutenaaie naar de rustpost in Eggewaartskapelle.

Zoutenaaie was tot voor de fusie met Veurne in 1971 de kleinste zelfstandige gemeente van België. Er waren toen amper een dertigtal inwoners. De kerk van het dorpje werd in 1829 afgebroken en nooit heropgebouwd. Er staat een gedenkmuur en een infobord op de plek waar de kerk stond. Tot voor enkele jaren was er nog een café, maar ook dit sloot de deuren (mijn verslag: Veurne 6 oktober 2012).

Daarna volgde een eerste lus richting Avekapelle. Ik pauzeerde eventjes en dronk een koffie in een café in het dorpje.

Vanuit Eggewaartskapelle was er nog een tweede lus via de Knolle Hoek en een stukje langs de Lovaart. De wandeltocht liet me de druk bereden weg langs de Lovaart volgen. Dit is geenszins een ideaal wandelpad. De auto’s raasden mij met een rotvaart voorbij over de smalle, kaarsrechte weg. Ik waande mij, zonder overdrijven, een wandelaar over de pechstrook langs de autoweg. Opgelucht kon ik na een kwartuurtje via een meer autoluwe weg de terugweg aanvatten naar Eggewaartskapelle.

De terugweg naar Oostkerke ging via Lampernisse, het geboortedorp van Nicolaas Zannekin. Begin 14de eeuw was hij de leider van een bende opstandige boeren, Kerels van Vlaanderen genaamd. Zij verzetten zich tegen de Graaf van Vlaanderen en de adel wegens de veel te zware en onrechtvaardige belastingen. Uiteindelijk bemoeide de Koning van Frankrijk zich met de opstand. Zannekin sneuvelde in een veldslag met het Franse leger in 1328 tijdens de slag van Cassel.

Mijn fotoverslag: Oostkerke 23 december 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “23 december 2019: Oostkerke (26 km)

    1. Dag Theo,
      Bedankt voor het compliment en het aanbod. Tijdens mijn wandelingen neem ik altijd foto’s van alles wat ik mooi, lelijk, speciaal of eigenaardig vind. Deze foto’s publiceer ik dan op mijn blog. Groeten, Didier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.