9 november 2019: Sint-Idesbald (22 km)

Een stukje GR-wandelen aan onze Westkust.

Voor deze tocht had ik mij laten inspireren door de dagstappergids van Grote Routepaden. Ik begon de wandeling vanaf de Oosthoek, op de grens van De Panne met Sint-Idesbald.

Ik pikte meteen het traject op van de GR5A (Wandelronde van Vlaanderen) en bleef het GR-pad volgen tot bij Groenendijk, een wijk van Oostduinkerke grenzend aan Nieuwpoort. Het GR-pad loopt hier niet langs de zee en over het strand maar door een bijna aaneengesloten duinengordel. Het is dan ook genieten van de mooie natuur in deze pareltjes van duingebieden van Koksijde. Maar opgelet: het stappen door het mulle zand kan evenwel best lastig zijn en in de duinen wordt men nu en dan getrakteerd op een stevige kuitenbijter. Maar het loont absoluut de moeite. Ik wandelde achtereenvolgens door de Noordduinen, de Hoge Blekker, de Doornpanne, de Witte Burg, de Plaatsduinen en Ter Yde.

Bij Groenendijk verliet ik de GR5A en begon aan de terugweg. Ik volgde eerst een pad door de duinen tot Oostduinkerke. Van hieruit begon ik aan een lange strandwandeling richting Koksijde en Sint-Idesbald tot bij Mieke Hill, een hoge duin op de grens met De Panne. De duin was begin 20ste eeuw eigendom van architect Albert Dumont en de villa boven op de duin werd genoemd naar zijn jongste dochter Mieke.

Een pad aan de rand van de Houtsaegerduinen en een stukje door het kleine Kerkepannebos, één van de oudste bosjes aan onze kust, bracht mij opnieuw bij de Oosthoek, mijn startpunt.

De GR5A heb ik in een 20-tal etappes volledig uitgewandeld. Dit alles kun je nalezen op deze pagina: Wandelronde van Vlaanderen.

Het verslag van de GR5A-etappe van De Panne naar Nieuwpoort: De Panne – Nieuwpoort

Mijn fotoreportage: Sint-Idesbald 9 november 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “9 november 2019: Sint-Idesbald (22 km)

    1. Dag Guido, ik hou van de zeelucht en ga dan ook heel graag naar zee om er uit te waaien. Heel verfrissend. Deze duingebieden zijn echte prachtige pareltjes aan onze kust. Groetjes Didier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.