17 november 2019: Oedelem (22 km)

Wandelen door het domeinbos Ryckevelde tussen Assebroek en Sijsele

Het was opnieuw een prachtige, zonnige herfstdag: dus ideaal weer voor een deugddoende wandeling. Ik zou het trouwens zonde vinden om binnen te blijven. Alhoewel de herfst niet mijn favoriete seizoen is, moet ik toegeven dat een wandeltocht in het zalige herfstzonnetje best aangenaam is. De natuur etaleert momenteel volop zijn herfsttooi en zijn mooie herfstkleuren.

Ik koos voor een wandeltocht in de groene rand en de bosrijke omgeving ten oosten van Brugge tussen Assebroek en Sijsele. De wandeling startte vanuit het Land- en Tuinbouwinstituut in Oedelem en ging richting Assebroek en Sijsele. Het uitgestippelde wandelparkoers liet de wandelaars uitgebreid kennis maken met het domeinbos Ryckevelde.

Het domein Ryckevelde bezorgt mij een gevoel van nostalgie en herinnert mij aan mijn legerdienst in Sint-Kruis-Brugge. Toen kwamen we hier geregeld voor schietoefeningen en brandblusoefeningen. Het Damage Control Centre, waar het marinepersoneel training krijgt in brandbestrijding, is er nu nog steeds.

In het domeinbos ligt ook een klein maar waardevol stukje natuur: de Schobbejakshoogte, een klein heidegebied en een overblijfsel van een gordel van landduinen. Het gebied werd vroeger gebruikt voor legeroefeningen en om legertanks te testen. Nu heeft de natuur er opnieuw vrij spel.

Onderweg naar Sijsele en tijdens de plaatselijke lus wandelde ik over de vroegere spoorlijn Eeklo-Maldegem-Brugge.

Op de terugweg van Sijsele passeerde ik nog het neogotische kasteel van Ryckevelde dat begin 20ste eeuw werd gebouwd door baron Gillès de Pélichy.

Mijn foto’s: Oedelem 17 november 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “17 november 2019: Oedelem (22 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.