16 november 2019: Heldergem (20 km)

De wandeling werd eigenlijk georganiseerd vanuit Kerksken. Van de parkoersbeschrijving op de website van de organiserende wandelclub wist ik dat de tocht richting Heldergem trok. Wegens de drukte rond de startzaal in Kerksken verkoos ik te starten vanuit de rustpost in Heldergem. Later op de tocht bij mijn passage in Kerksen liet ik mij inschrijven.

De beide dorpjes: Kerksken en Heldergem zijn deelgemeenten van het Oost-Vlaamse Haaltert. Ik moet bekennen dat deze regio in de Denderstreek voor mij als wandelgebied redelijk onbekend was. Een Euraudax-tocht vanuit Ede was mijn zowat mijn enige wandelervaring in deze streek.

Voor het dorpshuis in Heldergem staat het bronzen beeld van de “Fransman“. Het herinnert aan de tijd toen veel mannen uit het dorpje noodgedwongen om den brode naar Frankrijk trokken om er seizoensarbeid te verrichten.

Ik koos er voor om eerst naar Kerksken te stappen en daarna bij mijn terugkomst de plaatselijke lus te wandelen. Vanaf de start kon ik mij onmiddellijk verheugen op heel wat onverharde paadjes, stap- en kerkwegels. De wandeling kon mij ten zeerste bekoren. In de startzaal in Kerksken liet ik mij registreren en betaalde ik mijn inschrijfgeld. Zo was ik dan ook verlost van het predicaat van “zwartwandelaar”.

De inwoners van Kerksken kregen de bijnaam van jeneverdrinkers. Voor de kerk staat het beeld van de “jeneverdrinker“, de beeltenis van een man met jeneverkruik en schietspoel. In de 19de eeuw waren in het dorp heel wat thuiswevers, die hun weefstukken in Aalst verkochten. Met een deel van de opbrengst kochten ze goedkope jenever, deels voor eigen gebruik, maar ook deels om clandestien “druppels” te verkopen.

De terugweg naar Kerksken ging opnieuw via heel wat trage wegen en het was genieten van het mooie, licht golvende landschap en de natuur in herfsttooi. Ik wandelde door het natuurgebied Den Dotter en in de vallei van de Molenbeek, die zich hier door het landschap slingert en in Hofstade nabij Aalst in de Dender uitmondt.

Daarna stapte ik nog de lus voor de “langere” afstanden vanuit Heldergem en opnieuw volgden de onverharde wegels en paadjes mekaar op en had ik op de hoger gelegen kouters een mooi zicht op Dendervallei. Onderweg kon ik nog de Buysesmolen , een windmolen in Sint-Antelinks, spotten.

Mijn fotoreportage: Heldergem 16 november 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.