11 november 2019: Moerkerke (20 km)

Wandeling door de polders ten oosten van Damme en langs de Stinker en de Blinker

Het Leopold- en het Schipdonkkanaal lopen hier gezamenlijk als een tweeling naast elkaar door de regio op weg naar zee. De kanalen zijn enkel van elkaar gescheiden door een hoge dijk. Langs hun oevers groeien rijen statige populieren, die hoge bomenrijen vormen en heel indrukwekkend en kenmerkend zijn voor het landschap in de streek. Het tweelingkanaal werd hier in de volksmond omgedoopt tot de “Stinker en de Blinker“.

Welke is de verklaring voor deze bijnamen? Het Leopoldkanaal voerde “proper” water af uit de Oost-Vlaamse polders en kreeg zo zijn naam van Blinker. Het Schipdonkkanaal zorgde daarentegen voor de afvoer van soms heel “vervuild” water van de Leie en werd daarom de Stinker genoemd.

Tijdens de wandeling stapte ik enkele kilometers lands de oevers van deze kanalen. De wandeling, die startte vanuit de Damse deelgemeente Moerkerke, ging eerst richting Den Hoorn, dat op een boogscheut ligt van de grens met onze Noorderburen. Tijdens de vorige eeuw werd hier in de omgeving heel wat koopwaren de grens over gesmokkeld. Het plaatsje wordt ook wel Sint-Rita genoemd naar de patroonheilige. Het is een druk bezocht bedevaartsoord in de regio.

Ik nam er eventjes de tijd voor een kopje koffie en trok daarna verder. Het was een gure herfstdag en ondertussen viel ook de aangekondigde regen uit de hemel. Dus hoog tijd om vestimentair het nodige te doen: dat betekent regenvest aan en paraplu open. Nu wandelde ik door de Maldegemse Polder terug naar Moerkerke. Bij de brug over het kanaal aan de wijk “het Molentje” stopte ik nog eventjes bij het oorlogsmonument. Het herinnert en brengt hulde aan de slachtoffers van de veldslag die hier woedde op het einde van de Tweede Wereldoorlog tussen de Canadese troepen en het Duitse leger.

Daarna volgde er nog een stukje langs het dubbelkanaal en door de vlakke polders van de wijk Waterhoek. Onderweg trok een mooi, klein, witgekalkt kapelletje, gedateerd 1841 nog mijn aandacht.

Mijn fotoreportage: Moerkerke 11 november 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.