6 augustus 2019: Zenderen – Enter (Nl) (25 km)

Een stukje van het Marskramerpad in Twente.

Het Marskramerpad is een LAW-pad dat dwars door Nederland loopt van West naar Oost: van Scheveningen tot Bad-Bentheim, een stad in Duitsland net over de grens. Het pad kan natuurlijk ook andersom van Oost naar West worden gewandeld.

Het pad maakt deel uit van de Europese wandelroute E11 dat vanaf Bad-Bentheim verder oostwaarts loopt door Duitsland en Polen tot aan de grens met Litouwen.

Het LAW-pad werd in Nederland genoemd naar de marskramers of kooplieden die eeuwen geleden te voet deze route volgden om hun koopwaar aan de bevolking aan te bieden.

Ik wandelde in westelijke richting door Twente, in het oosten van Overijssel van het dorpje Zenderen tot Enter. Het pad leidde mij door het typische coulisselandschap van Twente over graspaden en zandwegen voorbij soms imposante boerderijen, langs de Azelerbeek en door het Landgoed Twickel, een uitgestrekt natuurgebied.

Bij Erve Bokdam kon ik op een bankje eventjes uitrusten en iets drinken. Op een kar bij de boerderij stond van alles uitgestald wat de voorbijganger maar kan wensen: frisdrank, fruitsap, koffie, thee enz. Ik bediende mezelf en deponeerde het gepaste wisselgeld in het bakje. Wat verder op mijn route door het Landgoed Twickel passeerde ik nog de Noordmolen, een watermolen van meer dan 650 jaar oud.

Meer informatie over het Marskramerpad kan men vinden op de mooie wandelblog van Wanda of op de site van Wandelnet.

Mijn fotoreportage: Zenderen 6 augustus 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.