3 augustus 2019: Gottem (20 km)

Wandeling in de Leiestreek en de vroegere vlasstreek tussen Waregem en Deinze. Langs de gekanaliseerde Leie en enkele Oude Leiearmen.

De wandeling verkende uitgebreid de omgeving van Gottem en Grammene, twee kleine, landelijke dorpjes van Deinze. Beide dorpjes liggen langs de Leie en hebben dus een vlasverleden.

De vlasnijverheid was vroeger van heel groot belang voor de welvaart en de werkgelegenheid in de Leiestreek. In de 19de eeuw werd het vlas in houten bakken in de Leie geroot. Het water van de Leie is arm aan kalk en ijzer en was daardoor heel geschikt en garandeerde vlas van goede kwaliteit.

De rivier werd daarom ook de Golden River genoemd. Vanaf 1943 mocht men om milieuredenen niet langer in de Leie roten. Het vlas werd daarna in warm water geroot in betonnen rootputten. Het rottingsproces van het vlas werd daardoor verkort en de productie verhoogd.

Later werd de kronkelende Leie rechtgetrokken en gekanaliseerd. Daardoor blijven er nog heel wat afgesneden meanders over van de vroegere Leie zoals in Gottem en Grammene. Deze Oude Leiearmen zijn nu mooie stukjes natuur en een oase van groen.

Het behoud van de Oude Leiearm in Grammene was destijds voer voor discussie. Lokale overheden wilden deze dempen maar een tegenbeweging waaraan ook kunstenaars zoals Roger Raveel deelnamen, won het pleit. De Leiearm loopt door tot in Deinze.

Mijn fotoreportage: Gottem 3 augustus 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.