14 augustus 2019: Vladslo (16 km)

Wandeling naar het Praetbos en de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo.

West-Vlaanderen telt vier grote Duitse soldatenkerkhoven uit de Eerste Wereldoorlog. Om één of andere reden was ik tijdens mijn zwerftochten door de kustprovincie nog nooit tot bij de militaire begraafplaats in Vladslo geraakt. Dit kerkhof, gelegen in het Praetbos, wilde ik absoluut eens bezoeken omdat daar de beelden van het “Treurend Ouderpaar” staan van Käthe Kollwitz. De Duitse beeldhouwster ontwierp het kunstwerk ter ere van haar zoon Peter, die tijdens de Groote Oorlog wat verderop in het dorpje Esen sneuvelde. Ik was er helemaal alleen en het was er heel stil.

Willem Vermandere schreef een songtekst over het soldatenkerkhof van Vladslo en verwoordde het zo:

“In t praetbos buiten vladslo,
van god en mens verlaten,
ligt de jonge peter kollwitz,
in een massagraf van soldaten
en ik ken geen vrediger wereld,
van roerlozer bomen,
geen schoner kathedrale,
om te bidden en om te dromen
.

Ik maakte ook nog een ommetje door het Praetbos, naast het kerkhof. Hier werd een vijftal jaren geleden een “poëzieroute” uitgewerkt met als thema de problematiek van de oorlog.

Het parkoers had ik in mekaar geknutseld en ik volgde een stukje van de Vladslo-Ambachtroute, de Käthe Kollwitzroute en de GR131 Brugse Ommeland-Ieperboog.

Mijn fotoreportage: Vladslo 14 augustus 2019

bty
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.