21 juli 2019: Lapscheure (22 km)

Wandelen door de polders vanuit Lapscheure: Hoeke – Damse vaart – Sint Anna ter Muiden – Sluis

Mooie wandeling door de polder met passage door enkele charmante, pittoreske dorpskernen.

Hoeke heeft een mooi kerkje uit de 13de eeuw dat is toegewijd aan Sint-Jacob. De deur stond open en ik besloot om eens binnen te lopen. Een wegwijzer, neergeplant voor het kerkje, wijst de weg naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela (2474 km). Het plaatsje ligt immers langs de Via Brugensis, een bedevaartsroute die de pelgrims uit het noorden volgden op weg naar Santiago.

Het kleine Sint Anna ter Muiden heeft een mooi, driehoekig marktpleintje en een robuuste kerktoren. Het dorpje was ooit een voorhaven van Brugge en op het marktpleintje staat een mooie dorpspomp uit 1789.

Het mooie vestingstadje Sluis wordt spijtig genoeg regelmatig overspoeld door een horde toeristen. Indien men de drukte van het stadje wenst te ontlopen dan kan men een mooie wandeling maken langs de grachten en over de wallen.

De wandeling trok niet door de binnenstad van Sluis. Ik wandelde terug langs de oevers van de Damse vaart, eerst via het jaagpad en daarna via de Krinkeldijk. Het was heel druk: een massa fietsers reden langs het kanaal richting Sluis.

Ter hoogte van het fort Sint-Donaas, een fort dat door de Spanjaarden werd aangelegd in de 17de eeuw, stak ik de Damse Vaart over via het kabelveerpont Kobus. Dit overzetbootje is van het type “zelfbediening” en moet met “eigen” mankracht worden bediend door middel van een zwengel. Ik was er niet alleen en met een tiental andere personen stapte ik in de Kobus.

Om één of andere reden voelde ik bij mezelf een onverklaarbare drang van zelfopoffering opkomen om deze groep “onbekenden” met mijn noeste arbeid naar de andere kant te sleuren. Een aanhoudend “kakelende” vrouw in het gezelschap bezorgde bij mij evenwel al heel vlug een gevoel van spijt voor mijn nobele en edelmoedige daad. Toch bleef ik dapper “volharden”.

Na het avontuur in de Kobus stapte ik via de Zeedijk, de Kaleshoek en de Groenendijk terug naar Lapscheure. Hier liep ik een stukje over het GR5A-pad. In 2014 volgde ik dit GR-pad van Lapscheure naar Brugge (zie mijn verslag).

Langs de Zeedijk liggen de restanten van bunkers die door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog werden aangelegd . Een bord langs de kant van de weg leerde mij dat deze betonnen constructies deel uit maakten van de Hollandstellung, een verdedigingslinie langs de Belgisch-Nederlandse grens.

Mijn fotoreportage: Lapscheure 21 juli 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.