14 juli 2019: Noorbeek (Nl) (24 km)

Wandelen in de vallei van de Gulp en een stukje van het Krijtlandpad.

Ik begon de wandeling vanaf Hoogcruts, een buurtschap van Noorbeek. Ik volgde eerst een stukje van het Krijtlandpad. Via de Schilberg daalde ik af tot bij het riviertje de Gulp in Slenaken.

Eénmaal het bruggetje over in Slenaken volgde de klim uit het diepe ingesneden dal van de Gulp. Eens boven wandelde ik een aantal kilometer op het plateau boven het riviertje. Via het buurtschap Landsrade bereikte ik Crapoel en hier begon ik opnieuw aan de afdaling tot bij de Gulp in Pesaken.

Nu volgde een mooi pad door de weiden en langs de oevers van het riviertje. Onderweg passeerde ik de Groenendalsmolen, een watermolen langs de Gulp.

In Zuid-Limburg wordt ook heel wat fruit geteeld: appels, peren en ook veel kersen. Hier en daar staan er langs de straatkant kraampjes opgesteld waar voorbijgangers zoete kersen, huisgemaakte jam of kersensap kunnen kopen. Zo deed ik in Pesaken mezelf een fles kersensap cadeau. De muntstukken deponeerde ik in het bakje.

In Beutenaken genoot ik van een koffie in de mooie tuin van “’t Koffiestulpke”. Vanaf hier zou ik definitief de Gulp achter mij laten en via een holle weg door het bos klom ik opnieuw uit het diepe dal.

In het dorpje Reijmerstok was het feest. De ommegang was zopas door de versierde straten van het dorp getrokken. Het is duidelijk dat in deze streek tradities in ere worden gehouden. Ik stapte door de dorpsstraat voorbij de monumentale boerderij “de Puthof”.

Ik wandelde nu verder door de velden naar Banholt. Wat verder voor mij lag de grote Amerikaanse militaire begraafplaats van Margraten. Ik passeerde nog de Galg van Margraten en wat verder de Galg van Mheer, twee voormalige gerechtsplaatsen.

Op het terras van een café aan het kerkje van Banholt pauzeerde ik een laatste maal. Ook hier staat voor de kerk een reusachtige denneboom neergeplant: de Sint Gerlachusden. Het planten van een boom is een traditie die dateert van 1881.

Via de buurtschappen Terhorst en Terlinden wandelde ik terug naar Hoogcruts.

Mijn fotoreportage: Noorbeek 14 juli 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.