30 mei 2019: Leuze-en-Hainaut (Adeps) (20 km)

Wandeling in de regio ten zuiden van het Waalse stadje Leuze-en-Hainaut.

Parkoers: via Tourpes – Willaupuis – Pipaix

De wandeling had men evengoed de “Marche des Éoliennes” kunnen noemen want we stapten onder meer door een windmolenpark met een elftal windturbines.

De tocht startte vanuit het centrum van Leuze en het duurde een poosje vooraleer ik de woonkern van het stadje had verlaten. Ik stapte eerst in de richting van Tourpes.

In deze deelgemeente van Leuze is de Brouwerij Dupont gevestigd. In de brouwerij wordt een ruim assortiment aan bieren gebrouwen, waaronder ook een aantal biobiertjes en er is ook een kaasmakerij. De kazen worden op smaak gebracht met bier. De “Moinette blonde” is zowat het paradepaardje van de brouwerij. En het moet gezegd: men moet het eens geproefd hebben: heel lekker. Het bier kan uiteraard ook gecombineerd worden bij een lekkere maaltijd. De brouwerij kan worden bezocht en dit bezoek kan natuurlijk worden gecombineerd met een wandeling door de landelijke omgeving.

Bij het verlaten van Tourpes wandelde ik onder de brug van de TGV-lijn Brussel-Lille door en een doodlopende weg bracht mij tot bij enkele imposante windturbines op een heuvelrug nabij het dorpje Thumaide.

Daarna volgde een stukje RAVeL over de vroegere spoorlijn L86 tussen Leuze en Basècles en wat later kwam ik in Willaupuis, een andere piepkleine deelgemeente van Leuze. Een lange, kaarsrechte, onverharde weg stuurde mij richting Pipaix. Het was er uitkijken geblazen om de voeten niet te verzwikken. Men had gepoogd de veldweg enigszins te verharden door er allerhande steenpuin over te dumpen.

Via een andere mooie veldweg wandelde ik terug naar Leuze. Weldra kreeg ik de toren van de Collégiale Saint Pierre, een van de symbolen van het stadje, in het vizier.

Mensen die houden van een lekker biertje kunnen op de site van Visitwapi een vijftiental brouwerijen in deze regio ontdekken: brouwers uit Picardisch Wallonië.

Mijn fotoreportage: Leuze-en-Hainaut 30 mei 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.