Dirk pelgrimeert naar Santiago de Compostela voor het goede doel

Jaarlijks trekken heel wat pelgrims of peregrinos op bedevaart naar het bekende bedevaartsoord in Galicië in het noordwesten van Spanje: Santiago de Compostela.

Waarom naar Compostela? Wat is hun motivatie? Welke wegen volgen ze?

Het verhaal van elke pelgrim is ongetwijfeld heel verschillend en persoonlijk, afhankelijk van de route, van de ontmoetingen onderweg, hun ervaringen en hun motivatie. Deze motivatie zal uiteraard voor ook elkeen anders en heel persoonlijk zijn, maar soms zullen er ongetwijfeld ook meerdere motieven zijn. Sommige pelgrims gaan bewust alleen op stap en anderen verkiezen het gezelschap van een metgezel.

Ook de pelgrimroutes of de caminos die ze volgen zijn niet dezelfde. Dit hangt natuurlijk af van de plaats waar men de tocht start. Er zijn er die van thuis vertrekken, anderen aan de voet van de Pyreneeën en nog anderen vanuit het zuiden van Spanje of Portugal. Die pelgrimswegen hebben ook allemaal een eigen naam. Zo zijn de Camino Francés en de Camino del Norte twee bekende routes in het noorden van Spanje.

De verhalen en de belevenissen van de peregrinos intrigeren mij en ik heb dan ook al meerdere boeken over de pelgrimage gelezen.

Ook het verhaal van Dirk maakt mij nieuwsgierig. Ik ken de man niet persoonlijk maar ik las over zijn plan in de plaatselijke krant. Hij is daarenboven afkomstig uit onze contreien en dat schept al meteen een band.

Dirk vertrekt nu komende zondag 31 maart van bij hem thuis voor een voettocht van 2500 km naar Santiago. Het is een droom die hij niet langer wenst uit te stellen. Hij kiest er voor om bewust alleen op stap te gaan en hoopt zo wat rust te vinden, al vreest hij een beetje de eenzaamheid en de verveling. Het afscheid van familie en kennissen zal natuurlijk heel zwaar wegen en hij denkt dat de eerste drie weken de moeilijkste worden.

De eerste etappe gaat naar Doornik. De rest van de tocht is niet gepland en hij zal wel zien waar hij kan overnachten, luxe heeft hij niet nodig. Hij hoopt uiteraard Santiago te kunnen bereiken, al beseft hij dat een ongeluk of een blessure altijd mogelijk zijn. Wandelervaring heeft hij genoeg want hij stapte reeds elf dodentochten.

Een extra motivatie voor Dirk is dat hij de tocht naar Compostela voor het goede doel stapt. Zo zamelt hij geld in voor De Pelikaan, een dagcentrum voor meerderjarige mindervaliden in Menen. Ondertussen heeft hij reeds meer dan 16.000€ ingezameld. Zijn tocht is nu reeds geslaagd. Alhoewel hij natuurlijk zijn grootste droom wil realiseren en dat is om te voet Santiago te bereiken.

Een Quote van Dirk:

“Als alles in je leven zo evident en normaal is geworden, dan wordt het tijd om los te laten…”

Alle informatie over de tocht vind je op zijn site Dirk Walks to Compostela

Ik wens Dirk alleszins heel veel succes.

Buen Camino !! Ultreïa !!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.