5 juli 2020

9 maart 2019: Destelbergen (GR) (26 km)

Wandeling uit de GR-dagstappergids Oost-Vlaanderen.

Ik begon de wandeling bij de sporthal van Destelbergen. Hier in de oostelijke Gentse rand liggen heel wat kasteeldomeinen. Het GR-pad leidde mij al meteen door enkele dreven en voorbij landgoederen goed verborgen achter poorten en struiken.

Bij het Bergenkruis in de Gentwegel was een man net bezig met het openen van het ijzeren hekken voor de calvarie. Hij sprak mij vriendelijk aan en vroeg nieuwsgierig naar mijn bestemming. Spontaan gaf hij mij wat meer uitleg over het bedevaartsoord. De hoogdag is Hemelvaart, want dan komen er jaarlijks honderden bedevaartgangers naar het Bergenkruis.

Bij het domein Rozebroeken verliet ik het GR-pad want ik wilde absoluut een bezoekje brengen aan de begraafplaats Campo Santo in Sint-Amandsberg. Hier op deze Gentse begraafplaats liggen heel wat beroemdheden uit de kunstwereld en de Gentse Bourgeoisie begraven. Boven op een heuvel staat de Sint-Amanduskapel en daarrond zijn de grafmonumenten werkelijk indrukwekkend. Het Gentse kerkhof wordt ook wel vergeleken met het Parijse Père-Lachaise. Ook de bekende Gentse zanger Luc De Vos ligt er begraven onder een kerselaar.

Bij het Groot Begijnhof kwam ik opnieuw bij het GR-pad, dat dwars door het Begijnhof loopt. Het Begijnhof werd ontworpen in de 19de eeuw is als monument beschermd. Het is een oord van rust en stilte. Ik vind het alleen heel spijtig dat “koning Auto” hier nog steeds niet verbannen is.

Daarna kwam ik bij het treinstation Gent-Dampoort en bij de ruïne van de Sint-Baafsabdij. De abdij werd gesticht op de plaats waar Leie en Schelde samenvloeiden en Ganda werd genoemd. Hier verliet ik de GR 128, die verder door het centrum van Gent loopt.

Ik wandelde op een smal pad langs de Achtervisserij tot bij het Keizerpark en daarna langs een nieuw aangelegd fiets- en wandelpad langs de Schelde tot bij de kerk van Gentbrugge. In een café rechtover de kerk nam ik de tijd om iets te drinken en wat uit te rusten. Toen ik deur van het café opende, werd ik bijna omver geduwd door de hond. Wat een hartelijk onthaal.

De terugweg verliep via Heusden. Ik stapte eerst onder het E17-viaduct van Gentbrugge en daarna volgde een mooie passage door het natuurgebied de Gentbrugse Meersen.

In Heusden pauzeerde ik nog een laatste keer. Op weg naar Destelbergen maakte ik nog kennis met de Damvallei en het Damvalleimeer.

In 2011 wandelde ik van Sint-Martens-Latem via Gent naar Destelbergen. Voor enkele foto’s kun je doorklikken naar mijn verslag.

Mijn foto’s: Destelbergen 9 maart 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.