2 maart 2019: Duffel-Mechelen (GR12) (20 km)

Via de GR12 (Westelijke variant) van Duffel naar Mechelen, de stad aan de Dijle.

Het was een 2-tal kilometer stappen van het station in Duffel tot bij de plaats waar we een aantal weken geleden het GR-pad hadden verlaten.

We wandelden verder over de vroegere spoorweg L25A (Mechelen-Antwerpen) en langs de Grote Nete tot in Walem. In Sint-Katelijne-Waver wandelden we door het domein Roosendael.

Hier, aan de oevers van de Nete, stond ooit een cisterciënzerinnenabdij die werd opgericht in 1221. Einde 18 de eeuw werd onder het Franse bewind de abdij verkocht en de gebouwen gesloopt.

Via Elzestraat, een gehucht van Sint-Katelijne-Waver bereikten we Mechelen. We wandelden langs de Vrouwvliet, een zijrivier van de Dijle en door het Tivolipark, een 19de-eeuws domein met een kasteel.

Daarna volgde een mooie passage door de warme, gezellige binnenstad van Mechelen. De stad heeft heel wat mooie, historische gebouwen. Mechelen is sinds de 16de eeuw een aartsbischoppelijke stad en heeft dan ook een belangrijk religieus erfgoed en telt niet minder dan acht historische kerken. Het viel ons op dat al deze gebouwen prachtig en mooi onderhouden zijn en dat de stad heel veel investeert in het behoud en de restauratie van dit patrimonium.

Een bezoekje aan de Sint-Romboutskathedraal mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Het bouwwerk dateert uit de 13de eeuw en werd in de 16de eeuw verheven tot kathedraal toen het aartsbisdom Mechelen werd opgericht. De imposante toren van de kathedraal, die het symbool is van de stad en deze overheerst, werd gebouwd in de 15de eeuw. Er werd gestart met de bouw in 1452 en men is gestopt rond 1520 op een hoogte van 97 meter. Volgens de plannen moest de toren 167 meter hoog worden maar door geldproblemen werd de toren niet volledig afgewerkt.

We sloten de tocht af met een lekkere “Gouden Carolus Whisky Infused” in een bruin café op de vismarkt. Een keizerlijk bier gebrouwen in de Mechelse brouwerij “Het Anker“.

Mijn foto’s: Duffel-Mechelen (GR12) 2 maart 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “2 maart 2019: Duffel-Mechelen (GR12) (20 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.