23 februari 2019: Menen (18km)

Kazemattentocht: Wandeling door de grensstad Menen

We wandelden onder meer langs de Leie en door enkele parken van Menen: het Brouwerspark, het Park ter Walle en het Serge Bertenpark.

De wandeltocht trok naar de tuin- en arbeiderswijk “Ons Dorp”. Deze woonwijk werd aangelegd na de Eerste Wereldoorlog, toen er een groot tekort was aan woningen.

We verkenden daarna uitgebreid de omgeving van “Ons Dorp” en wandelden door de vallei van de Geluwebeek.

Na de tweede passage in “Ons Dorp” stapten we terug naar het centrum van de stad. Op zaterdag is het marktdag in Menen en het belfort, dat door de UNESCO is beschermd, was open voor het publiek. Menen had vroeger een belangrijke strategische plaats en Vauban liet in de 17de eeuw in opdracht van de Zonnekoning Lodewijk XIV vestingen bouwen rond de stad. We wandelden door de Kazematten, bomvrije versterkte ruimtes die deel uitmaakten van de stadsversterkingen. Deze Kazematten deden dienst als opslagruimte voor munitie en levensmiddelen en als schuilplaats.

Via de “Oude sluizen” maakten we nog een ommetje op het Leie-eiland dat deels op Frans en deels op Belgische grondgebied ligt en ontstond bij de rechttrekking van de Leie.

Mijn foto’s: Menen 23 februari 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.