16 februari 2019: Baasrode (26 km)

Wandelen langs de Schelde en in het Scheldeland

Baasrode is een deelgemeente van Dendermonde en ligt aan de Schelde. De rivier maakt hier tussen Baasrode en Sint-Amands een diepe bocht. Door zijn gunstige ligging aan de Schelde woonden er in het dorp eeuwenlang vissers, schippers en scheepsbouwers en was het ooit een druk handelscentrum door de nabijheid van de havenstad Antwerpen. In de 18de eeuw waren er zelfs vijf scheepstimmerwerven. De Schelde was bijgevolg economisch heel belangrijk voor Baasrode.

In het Scheepvaartmuseum kan men de rijke geschiedenis van Baasrode en het belang van de scheepswerven voor het dorp ontdekken. Op het einde van de twintigste eeuw sloot de laatste werf definitief de deuren. Enkele idealisten en lokale vrijwilligers zorgden er voor dat de werven niet werden gesloopt. Het museum is één van de mooiste industrieel-archeologische sites in Vlaanderen en verdient ongetwijfeld een bezoek. Dit museumbezoek zal evenwel voor een volgende keer zijn, want ik was gekomen om te wandelen.

De wandeltocht ging over de dijk langs de meanderende Schelde naar het gehucht Vlassenbroek. Onderweg was ik getuige van de ingrijpende werken in het kader van het Sigmaplan. Het doel van dit plan is de Scheldestreek beschermen tegen overstromingen en de natuur in de omgeving een boost te geven. Hier in de polder is men bezig met de aanleg van een natuurlijk en gecontroleerd overstromingsgebied.

Het piepkleine en schilderachtige Vlassenbroek ligt verscholen achter de Scheldedijk. Het plaatsje heeft een mooi kerkje en er zijn een aantal horeca-zaken. Begin 20ste eeuw werd het dorpje een bron van inspiratie kunstenaars en schilders. Ik herinnerde mij het plaatsje van de passage tijdens de GR5A- tocht van Temse naar Dendermonde.

Via de Vlassenbroekbrug bereikte ik de linkeroever van de Schelde. De wandeling trok nu door de polder het Grembergen Broek. Een verhard fiets- en wandelpad langs de drukke N41 leidde mij opnieuw naar de brug over de Schelde en via het jaagpad kwam ik opnieuw in Vlassenbroek.

Daarna wandelde ik terug naar de startplaats in Baasrode. Er bleef nog een lusje van een 5-tal kilometer richting de wijk Den Briel, gelegen tussen Baasrode en Buggenhout. Ik stapte langs de spoorlijn tussen Dendermonde en Puurs, die enkel nog bereden wordt door een historische stoomtrein tijdens de zomermaanden op zondag. In het station Baasrode-Noord staan heel wat oude treinstellen.

Mijn foto’s: Baasrode 16 februari 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.