26 januari 2019: Antwerpen – Sint-Katelijne-Waver (GR12) (25 km)

Via de GR12 (westelijke variant) van Antwerpen tot Duffel.

De GR12 is een GR-pad dat Amsterdam via Brussel met Parijs verbindt. Vanaf Schoten kan men de GR12 verlaten en de Westelijke Variant volgen door de stad Antwerpen en dan verder zuidelijker naar Mechelen. In het centrum van Mechelen sluit de Westelijke Variant na 60 kilometer opnieuw aan bij het hoofdroute van de GR12.

Enkele weken terug wandelden we van Schoten tot bij het NMBS-station Antwerpen-Zuid (verslag). Nu vervolgden we onze tocht door de Zuidrand van Antwerpen en stapten we tot Duffel (21 km). Hier verlieten we de GR12 en stapten terug naar het station van Sint-Katelijne-Waver (4 km) waar we de wagen hadden geparkeerd. Ons plan was aanvankelijk om de GR12 wat verder zuidwaarts te verlaten, maar wegens tijdsgebrek moesten we onze plannen bijsturen.

Ons vertrekpunt het treinstation Antwerpen-Zuid ligt langs de drukke Antwerpse ring. We bereikten weldra de Mastvest, een overblijfsel van de vroegere militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen. Over de vest zijn er nog twee bruggen die dateren van de wereldtentoonstelling in 1930.

Wat later passeerden we de gebouwen van Antwerp Expo en daarna trokken we door de parken Vogelzang en De Brandt met het kasteel Den Brandt. Deze beide parken maken samen met het park Middelheim deel uit van het Nachtegalenpark.

Toen we het park verlieten, kwamen we terecht in de prestigieuze en exclusieve “Nieuw-Parkwijk” Den Brandt. Deze riante villawijk werd aangelegd net voor de Eerste Wereldoorlog op de grens van Antwerpen en Wilrijk.

We wandelden nu door Wilrijk. In het café “de Nieuwe Kroon” recht tegenover de Sint-Bavokerk dronken we een koffie. Daarna volgde een passage door het Steytelinckpark, oorspronkelijk de kasteeltuin van het gelijknamige kasteel en wat verder kwamen we bij het Fort 6, dat deel uitmaakte van de Stelling van Antwerpen, de vroegere militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen.

We volgden daarna het Oude Kleiputpad langs de drukke autosnelweg E19. In de buurt van het Universitaire Ziekenhuis Antwerpen ligt het golfterrein Drie Eycken. Een groepje jongeren kreeg opleiding “golfen”. We bevonden ons nu op het grondgebied van de gemeente Edegem. We hadden definitief de verstedelijkte agglomeratie rond Antwerpen verlaten. Een gekasseide dreef bracht ons tot bij het kasteel Groeningenhof.

We wandelden nu verder richting Kontich. We volgden nu een drietal kilometer de Oude Spoorwegberm van de vroegere spoorlijn 25A, die Antwerpen met Mechelen verbond. Nabij Waarloos verlieten we eventjes de spoorwegberm en stapten we richting het kerkje van Waarloos. Rechtover de kerk dronken we iets in de herberg het Brouwershuis. Dit café deed vroeger nog dienst als raadzaal voor het gemeentebestuur.

Wat verder kwamen we opnieuw bij de Oude Spoorwegberm die we nu verder bleven volgen voorbij het cafeetje “de Diepe Route” bij een visput.

We verlieten het GR12-pad om naar het station van Duffel te wandelen. Hier zouden we de trein naar Sint-Katelijne-Waver nemen. We kwamen echter net te laat. Er zat niks anders op dan via de fietsostrade langs de drukke spoorweg naar onze wagen te wandelen.

Mijn fotoreportage: Anwerpen-Duffel (26 januari 2019)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.