19 januari 2019: Axel (Nl) (22 km)

Wandeling in Zeeuws-Vlaanderen vanuit Axel.

Het was gevroren maar het winterzonnetje deed zijn best om de boel wat op te warmen. Ideaal weer dus om wat extra vitamine D op te slaan.

Het kleine stadje Axel ligt in het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen. Het maakt deel uit van Terneuzen en ligt net over de grens ongeveer halverwege tussen Zelzate en Terneuzen. De watertoren van Axel valt op in het vlakke landschap. Het is één van de hoogste van Nederland. Er was een mooie passage door het natuur- en recreatiegebied de Smitsschorre. Er is een golfterrein, een circuit voor motorcross en een zweefvliegveld.

Ik passeerde voorbij het Fort Sint-Jacob en het Fort Sint-Joseph. Deze forten werden door de Spanjaarden gebouwd tijdens de 17de eeuw om zich te verdedigen tegen de Staatsen. De Spaanse forten kregen meestal de naam van een heilige. Ze maakten deel uit van de Staats-Spaanse linies tussen Sas van Gent en Hulst. Overal in de grensstreek tussen Knokke en Antwerpen liggen dergelijke militaire bouwwerken.

In de nabijheid van de forten herkende ik de rood-witte tekens van het GR5A-pad. Ik passeerde hier toen ik het GR-traject wandelde tussen Zuiddorpe en De Klinge (zie mijn verslag).

Mijn fotoreportage: Axel 19 januari 2019

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.