12 januari 2019: Woumen (22 km)

Wandeling door het natuurgebied de Blankaart en door de Ijzerbroeken richting Merkem en terug.

Ik parkeerde de wagen op de parking bij het bezoekerscentrum dat gehuisvest is in het Blankaart Kasteel. Hier vertrekt de Blankaartwandelroute, een lusvormige wandelroute door de laaggelegen weilanden van het natuurgebied. Mijn plan was om een stukje van deze route te volgen en dan verder door de Ijzerbroeken naar Merkem te stappen.

Het natuurgebied ligt op het laagste punt van de Ijzervallei. Het is een zeer waterrijk gebied dat eeuwen geleden ontstond door veenwinning. Heel wat watervogels vinden hier een ideale broed- en overwinteringsplaats. Hier overheerst de rust en de stilte.

Ik vroeg me af of het pad deze tijd van het jaar volledig begaanbaar zou zijn. Er was de laatste weken niet overvloedig veel regen gevallen en ik besloot het er toch maar op te wagen…

Het wandelpad ging aanvankelijk door drassige weiden, over modderige paadjes en vlonderpaden door het moerassige natuurgebied. Ik laveerde soms op een smalle strook tussen de waterplassen door en soms moest ik doorheen ondiepe plassen. En inderdaad wat ik had gevreesd had, kwam uit: het wandelpad was helemaal overspoeld. Ik kon niet anders dan op mijn stappen terug te keren.

Via een andere en drogere weg bereikte ik het grote betonnen waterspaarbekken van de Watergroep midden in de Ijzerbroeken. Hier wordt drinkwater geproduceerd van het oppervlaktewater uit de Ijzer en de omliggende polders. Ik wandelde een eindje rond het immense spaarbekken. Ik herkende de rood-witte tekens van de GR131 (Brugse Ommeland-Ieperboog). Ik volgde enkele jaren terug dit traject van Diksmuide tot Ieper.

Daarna wandelde ik verder door het weidse landschap van de Ijzerbroeken. Via het gehucht Luigem bereikte ik de dorpskern van Merkem. In een café rechtover de kerk kon ik iets drinken en eventjes uitrusten. Ondertussen bestudeerde ik de mogelijke routes voor de terugweg naar het bezoekerscentrum van de Blankaart.

Mijn foto’s: Woumen 12 januari 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.