26 september 2021

12 januari 2019: Woumen (22 km)

Wandeling door het natuurgebied de Blankaart en door de Ijzerbroeken richting Merkem en terug.

Ik parkeerde de wagen op de parking bij het bezoekerscentrum dat gehuisvest is in het Blankaart Kasteel. Hier vertrekt de Blankaartwandelroute, een lusvormige wandelroute door de laaggelegen weilanden van het natuurgebied. Ik was van plan om een stukje deze route te volgen en dan verder door de Ijzerbroeken naar Merkem te stappen.

Het natuurgebied ligt op het laagste punt van de Ijzervallei en is een zeer waterrijk gebied dat eeuwen geleden ontstond door veenwinning. Heel wat watervogels vinden hier een ideale broed- en overwinteringsplaats. Hier overheerst de rust en de stilte.

Ik vroeg me af of het pad deze tijd van het jaar volledig begaanbaar zou zijn. Er was de laatste weken niet overvloedig veel regen gevallen en ik besloot het er toch maar op te wagen…

Het wandelpad ging aanvankelijk door drassige weiden, over modderige paadjes en vlonderpaden door het moerassige natuurgebied. Ik wandelde soms op een smalle strook tussen de vijvers door en een aantal keren moest ik door ondiepe plassen stappen. Ik vreesde stilaan dat ik vroeg of laat door het water niet verder zou kunnen. En inderdaad na een drietal kilometer was het pad helemaal overspoeld en stond ik voor een grote waterplas. Er zat niks anders op dan op mijn stappen terug te keren.

Via een andere en drogere weg bereikte ik het grote betonnen waterspaarbekken van de Watergroep midden in de Ijzerbroeken. Hier produceert men drinkwater van oppervlaktewater uit de Ijzer en de omliggende polders. Ik wandelde een eindje rond het immense spaarbekken. Ik herkende de rood-witte tekens van de GR131 (Brugse Ommeland-Ieperboog). Ik volgde enkele jaren terug dit traject van Diksmuide tot Ieper.

Daarna wandelde ik verder door het weidse landschap van de Ijzerbroeken via het gehucht Luigem naar Merkem. In een café rechtover de kerk kon ik iets drinken en eventjes uitrusten. Ondertussen bestudeerde ik de mogelijke routes voor de terugweg naar het bezoekerscentrum van de Blankaart.

Mijn foto’s: Woumen 12 januari 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.