13 december 2018: Hoogstade (23 km)

Wandelen door het vlakke West-Vlaamse landschap en het oorlogsverleden van de uiterste Westhoek.

Het prachtige winterzonnetje lokte mij naar buiten en nodigde uit voor een wandeling. De route knutselde ik zelf in mekaar en ik laadde de GPX-track op naar mijn GPS-toestel. Ik koos het kleine Hoogstade, een deelgemeente van Alveringem, als startplaats. Het plaatsje ligt zowat halverwege tussen Ieper en Veurne.

Hier in de uiterste Westhoek van de provincie West-Vlaanderen,  kan men nog volop genieten van de rust en de open ruimte. Deze regio, gelegen tussen de Ijzer, de Kust en de Franse grens wordt hier ook wel “Bachten de Kupe” genoemd. Vanuit Hoogstade stapte ik  door de “vlakke” polders via de Zavelhoek tot bij Fortem.  Aan mijn rechterkant zag ik de kerken van Pollinkhove en Lo. De temperatuur klom amper boven het vriespunt en er stond een schrale wind uit het Oosten. Gelukkig scheen het zonnetje. In het begin moest ik noodgedwongen twee keer mijn route aanpassen omdat deze een stukje over privé-terrein liep.

Het gehucht Fortem ligt op een boogscheut van de dorpskern van Alveringem, langs de Lovaart. Dit kanaal verbindt de Ijzer bij Fintele met de stad Veurne. In Fortem start bij het Mout- & Brouwhuis de Snoek, een brouwerij en mouterij uit de 19de eeuw, de Pannendorp wandelroute. Ik volgde nu verder het traject van deze wandelroute, die zo genoemd werd omdat hier vroeger een dakpannenfabriek stond.

Via een onverharde pad bereikte ik de Leerzevaart en daarna de Lovaart. Een steil bruggetje bracht mij aan de overkant en wat later stond ik bij het mooie kerkje van het piepkleine Oeren. Het dorpje heeft geen dorpskern maar telt slechts enkele hoeven, de herberg De Leute of “Oud-gemeentehuis” en een kerkje met daarrond een Belgische militaire begraafplaats. In dit vredige oord liggen een 500-tal Belgische soldaten begraven, gesneuveld tijdens de Groote Oorlog.

Ondertussen had ik zowat 15 kilometer afgelegd en verlangde ik naar een “warme” plek om eventjes uit te blazen. Het café “de Leute” in Oeren was helaas gesloten, dus stapte ik maar meteen door naar het wat verder gelegen Alveringem. Hier had ik meer geluk.

Alveringem is ook het dorp waar de omstreden priester-dichter en beeldhouwer en bezieler van de Frontbeweging Cyriel Verschaeve jarenlang woonde. De vroegere Kapelanij, waar hij woonde en leefde van 1911 tot 1939, is ingericht als belevingscentrum. Tijdens de Groote Oorlog lag het dorp amper een tiental kilometer achter het Ijzerfront en het was dan ook een belangrijk logistiek knooppunt, een plek van rust en vertier voor de soldaten en een kruispunt van het Leven en de Dood. Een bezoekje aan de website “Alveringem in de Groote Oorlog” is zeker de moeite waard.

Op de terugweg van Alveringem naar Hoogstade via Sint-Rijkers passeerde ik nog voorbij de historische hoeve “de Burg”. Wat later stond ik terug bij het kerkje van Hoogstade.

Heel merkwaardig: In Alveringem zijn er twee Belgische militaire begraafplaatsen: in Oeren en in Hoogstade. De Brouwerijstraat rechtover de kerk van Hoogstade leidt tot bij het soldatenkerkhof. In het veldhospitaal Clep in Hoogstade stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog heel wat soldaten. Ze werden begraven op het kerkhof van Hoogstade.

Mijn fotoreportage: Hoogstade 13 december 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.