3 november 2018: Knokke (20 km)

Begin november 1944 werden Knokke, Heist en Zeebrugge door het Geallieerde Canadese 1 ste Leger bevrijd van de Duitse bezetting. Deze historische gebeurtenis wordt in de regio rond Knokke dan ook jaarlijks herdacht tijdens de Canadese herdenkingsdagen. Overal in de streek wapperen dan rood-witte Maple Leaf vlaggen als eerbetoon aan de gesneuvelde Canadese soldaten.

Eén van de evenementen tijdens deze herdenkingsdagen begin november is het Canadees Wandelweekend. Vandaag was er de Monumententocht en morgen staat de 45 ste Bevrijdingsmars geprogrammeerd.

De monumententocht is een wandeling in de kuststreek van Knokke, Duinbergen en Heist. Tijdens de wandeling ontdekte ik heel wat monumenten die herinneren aan de beide Wereldoorlogen. Ik wandelde uiteraard over de zeedijk en door de wijken met de riante villa’s van Knokke en het Zoute. Een heel verschil met de “volkse” sfeer van het wat verder gelegen vroegere vissersdorpje Heist. In Heist wipte ik eventjes binnen in de mooie 19de eeuwse Visserskapel “OLV Ster der Zee”. In deze kapel worden op zee omgekomen vissers herdacht.

Ook enkele parken en stukjes groen ontbraken niet: het Park 58, het Willemspark en het natuurgebied De Sashul en Vuurtorenweiden. Wat verder staat de Hoge vuurtoren van Heist, gebouwd in het begin van de 20 ste eeuw. De Vuurtoren wordt momenteel gerestaureerd en staat dus in de steigers.

Het hoogtepunt van het Canadees Wandelweekend is de Canadese Bevrijdingsmars die dit jaar voor de 45 ste keer doorgaat. Deze tocht start in het Nederlandse Hoofdplaat, gelegen aan de Westerscheldedijk en volgt het traject van het Canadese leger tijdens de Bevrijding.  Van Hoofdplaat wandelt men door Zeeuws-Vlaanderen naar Oostburg en via de dorpjes Zuidzande, Terhofstede en Retranchement bereikt men de Belgische grens. Via de wijk Oosthoek stapt men verder naar het centrum van Knokke.

Vorig jaar stapte ik de Canadese bevrijdingstocht. Mijn verslag kun je hier nalezen: 44e Bevrijdingstocht

Mijn fotoreportage: Knokke 3 november 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.