21 oktober 2018: Zandvoorde (28 km)

Jacques Breltocht vanuit Zandvoorde

De wandeltocht werd georganiseerd door de wandelclub “de Drevestappers” uit Zonnebeke. Een loods in Zandvoorde, een deelgemeente van Zonnebeke, deed dienst als startplaats.

Wat is in godsnaam het verband tussen Jacques Brel en het kleine West-Vlaamse dorpje Zandvoorde ?

Wel: in het dorpje ten zuidoosten van Ieper lagen immers de roots van de bekende chansonnier Jacques Brel. Zijn vader Romain Brel woonde er en was er ook geboren. De vader van Romain, dus de grootvader van Jacques Brel, was ooit zelfs burgemeester in Zandvoorde.

De club had een mooi parkoers voorbereid in deze mooie licht glooiende en bosrijke streek. Het front van de Ypres Salient lag amper enkele kilometers noordelijker van het dorp. Heel wat begraafplaatsen en andere monumenten in de regio herinneren aan de gruwel van de Groote Oorlog.

De wandeling ging eerst richting Hollebeke door het Zandvoordebos, de Gasthuisbossen en het Papenelstbos. Vanuit de rustpost in Hollebeke was er een lus richting Palingbeek. Ik passeerde er voorbij de imposante landart-installatie van Koen Vanmechelen: ComingWorldRememberMe.

Na de tweede passage in Hollebeke ging het daarna zuidwaarts richting Leievallei en over de taalgrens naar Ten Brielen, een gehucht van Komen-Waasten. Ik wandelde een tweetal kilometer over een onverhard pad tussen de spoorweg en de oude vaart Komen-Ieper.

Vanuit Ten Brielen stapte ik terug naar Zandvoorde.

Ik trakteerde mezelf na afloop op een trappist bij Patrick in “de Lustigen Boer” . Zowel het terras, als het café zaten afgeladen vol met wandelaars die genoten van het deugddoende herfstzonnetje.

Mijn foto’s van de wandeling: Zandvoorde 21 oktober 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.