12 oktober 2018: Spiere (15 km)

Mortagnewandelroute met een kleine uitbreiding richting Kooigembos.

Het Land van Mortagne is een mooie streek met een golvend landschap ten zuiden van Kortrijk, tussen Leie en Schelde.

Het is een rustige en groene regio die men wandelend kan verkennen via het wandelnetwerk Land van Mortagne. Ik koos vandaag voor de Mortagnewandelroute, een route van 13 km lang, die start vanuit Spiere. Het dorpje ligt langs de Schelde in het uiterste zuiden van de provincie West-Vlaanderen, tegen de taalgrens.

Het kasteel van Spiere, gebouwd in de 18 de eeuw, ligt verborgen in het kasteelpark aan het einde van de kasteeldreef. Een kasseiweg leidde mij tot bij de Trimaarzate, de vroegere spoorlijn 85 die Leupegem (Oudenaarde) via Avelgem met Herseaux verbond. Veel Vlaamse Trimards of “Fransmans” pendelden via deze spoorlijn naar het Noorden van Frankrijk. De textielsteden Roubaix, Tourcoing en Lille konden de goedkope arbeidskrachten uit Vlaanderen goed gebruiken.

Bij de hoeve Goed ter Geest maakte ik nog een ommetje via enkele mooie onverharde landwegen richting Kooigembos, gelegen op een heuvel tussen Kooigem en Sint-Denijs. Van hieruit had ik een mooi uitzicht over de Scheldevallei, de Kluisberg en wat verder naar het zuiden de Mont-Saint-Aubert.

Daarna ging het richting Helkijn, een dorpje aan de Schelde dat samen met Spiere deel uit maakt van de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn. Ik stapte terug naar Spiere over het jaagpad langs de Schelde en passeerde het vroegere zwembad van Spiere, één van de eerste openluchtzwembaden in België. Een onverhard pad langs het Spierekanaal bracht me terug tot bij het kerkje van Spiere.

Aan de brug over het Spierekanaal staat een bord met daarop een prachtig gedicht van Maurice Carême. Dit gedicht wil ik jullie niet onthouden.

Liberté

“Prenez du soleil dans le creux des mains.

Un peu de soleil et partez au loin!

Partez dans le vent, suivre votre rêve

Partez à l’instant la jeunesse est brève!

Il est des chemins inconnus des hommes,

Il est des chemins si aériens!

Ne regrettez pas ce que vous quittez.

Regardez, là-bas, l’horizon briller.

Loin, toujours plus loin, partez en chantant,

Le monde appartient à ceux qui n’ont rien.”

Fotoreportage: Spiere 12 oktober 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.