8 september 2018: Orrouy (FR) (8 km)

Wandeling: Circuit “Les Ruines de Champlieu” (Departement Oise)

We begonnen de wandeling aan het kerkje van Orrouy, gelegen in de diep ingesneden vallei van “L’Automne”, een zijriviertje van de Oise. Het dorpje ligt een vijftiental kilometer ten zuiden van Compiègne. We parkeerden onze wagen bij de kerk. Wat verder ligt het kasteel van Orrouy dat werd gebouwd in de 15de eeuw. Het park van het kasteel is opengesteld voor het publiek en kan worden bezocht.

We passeerden onderweg het gehucht Champlieu, dat op een plateau ligt aan de rand van het bos van Compiègne. Hier kan men de ruïnes van een Gallo-Romeinse site uit de 2de eeuw bezichtigen: een tempel, thermen en een theater. Het theater bood plaats aan meer dan 3000 bezoekers. De resten van deze Gallo-Romeinse site liggen langs de Romeinse weg van Senlis naar Soissons.

Bordjes langs het pad waarschuwden ons dat de “jacht” bezig was. We merkten inderdaad bij een maïsveld een tiental jagers op terwijl een aantal drijvers lawaaierig door het veld liepen om het wild uit hun schuilplaats te jagen. Wij waren op onze hoede maar blijkbaar was het wild reeds gaan lopen want we hoorden geen enkel geweerschot. Een vriendelijke jager legde ons uit dat er werd gejaagd op everzwijnen. Deze beesten eten graag landbouwgewassen en zorgen dus voor heel wat averij. Vorig jaar had men heel wat zwijnen kunnen schieten, maar dit jaar was de jacht voor niks geweest.

In het gehucht Champlieu kan men ook de ruïnes zien van het vroegere Romaanse kerkje. Ook het kerkje van Orrouy is trouwens heel mooi, zoals heel wat andere kerkjes in deze regio.

Vanuit Champlieu daalden we af via een pad door een bos en voorbij de verlaten boerderij van Doneval tot bij het “Château de la Motte”.  Via een padje evenwijdig aan de weg wandelden we door de vallei van de “Automne” terug naar het startpunt.

Het circuit volgt bijna volledig het traject van de GR11B, een GR-pad door de vallei van de “Automne”. De GR11B is een aftakking van de GR11, een GR-pad van 700km rond Parijs.

Mijn fotoreportage: Orrouy 8 september 2018

La Chasse
Gallo-Romeinse site Champlieu
jacht op everzwijnen
Château de la Mothe – Orrouy
Kerkje van Orrouy

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.