5 september 2018: Lauwersoog (Nl) (26 km)

Langs het Nederlands Kustpad in het noorden van Groningen: van Lauwersoog naar Leens.

Ik vertrok aan de jachthaven Noordergat van Lauwersoog, gelegen aan het Lauwersmeer. Na het afsluiten van de Lauwerszee van de Waddenzee in 1969 ontstond een mooi natuurgebied en een waar vogelparadijs. Het gebied werd erkend als Nationaal Park.

Het Nederlands Kustpad verlaat in Lauwersoog de Waddenkust en trekt wat dieper het binnenland in. Het pad volgt eerst wat wandelpaadjes door de bosjes en de natuur rond het Lauwersmeer.

Het Kustpad loopt daarna dwars door de Marnewaard, het Oostelijke gedeelte van het Lauwersmeergebied. Het is een mooi stuk natuur dat spijtig genoeg slechts beperkt toegankelijk is voor het publiek want het wordt vooral gebruikt als militair oefenterrein. Aan de rand van het oefenterrein waarschuwen borden dat het terrein betreden “levensgevaarlijk” is wegens schietoefeningen. Wat verderop ligt het militaire oefendorp Marnehuizen, het grootste oefendorp van Europa. Er waren duidelijk militaire oefeningen aan de gang want ik hoorde geregeld geweerschoten. Het LAW-pad loopt rond het spookdorp heen.

Wat later kwam ik in Vierhuizen. Het kleine dorpje lag vroeger aan de Lauwerszee en was een vissersdorp. Er staat een mooi kerkje en een molen en er is een kampeerplaats. Op het terras van de “Herberg Het Lachende Paard”.  Ik liet het dorpje uit via een mooi kerkpad tot bij een grote boerderij in het gehucht Panser. Hier verliet ik het Kustpad dat meteen richting Niekerk trekt. Ik zou er ook passeren maar maakte eerst een ommetje via het gezellige en pittoreske Zoutkamp.

Het dorpje lag aan de Lauwerszee en had een vissershaven. De veerboot naar het waddeneiland Schiermonnikoog vertrok vanuit Zoutkamp. Het dorpje heeft nu nog een kleine binnenhaven voor de pleziervaart.

Daarna ging het door de velden en akkers naar Niekerk. Het witte kerkje is gebouwd op een wierde en dateert uit de 13de eeuw. Een kerkpad leidde mij vervolgens tot bij de Houwerzijlstervaart, die ik volgde tot bij het wierdekerkhof “Olle Weem”. Het is een ietwat vreemde en mysterieuze plek. Op deze plaats was er vroeger het dorpje Vliedorp. Een twaalftal stenen grafzerken en enkele bomen zijn de daarvan nog de enige restanten.

Er restten nog een drietal kilometer tot Leens, waar ik de tocht over het Kustpad beëindigde.

Deze etappe van het Kustpad loopt door de polders in het Noorden van Groningen. Ik had dus niet meteen een “kustgevoel” behalve dan bij de start aan de jachthaven van Lauwersoog en bij de passage door het vroegere vissersdorpje Zoutkamp. De tocht was wel heel gevarieerd en ik passeerde enkele speciale “plekjes”.

 

Mijn foto’s: Lauwersoog 5 september 2018

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.