11 september 2018: Elverdinge (25 km)

Wandelnetwerk Hoppeland: een bescheiden pelgrimage van Elverdinge naar de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren.

Als men in de buurt is van Westvleteren dan is een bezoekje aan het café “In de Vrede” rechtover de abdij natuurlijk een “must”.

Hier midden in het West-Vlaamse Hoppeland wordt in de Sint-Sixtusabdij de trappist van Westvleteren gebrouwen. Het is één van de zes Belgische bieren die de naam “Trappist” mag gebruiken. “In de Vrede” is de “place to be” want enkel hier kan men de Trappist drinken die in de abdij is gebrouwen. Men kan kiezen uit drie trappisten: Blond 6, Bruin 8 en Bruin 12.

Ik koos voor het gele kroonkurk van de Trappist van 12. Ruimschoots verdiend volgens mijn oordeel: ik was trouwens te voet van Elverdinge naar hier gestapt en ik moest ook nog eens te voet terug. Wat “geestelijk” vocht kon ik dan ook goed gebruiken.

De bezoekers van het café kunnen voor de Trappist (of na de Trappist) een wandeling maken in de omgeving rond de abdij. Er zijn de Sixtusbossen en er is ook nog de Sint-Sixtus wandelroute.

Ik hield het bij één Trappist want ik moest nog terug naar Elverdinge: naar het Kasteel en het “Klein Ventje”. Op de terugweg wandelde ik nog door het natuurgebied de “Wippehoek”, gelegen tussen Vleteren en Poperinge langs de Poperingevaart.


Willem Vermandere: klein ventje van elverdinge

in elverdinge daar is’t dat ie stond
george ’n klein ventje sigaar in zijn mond
een zwarte mutse en lappen op zijn knien
en al die passeerd’ hèt hem daar gezien

klein ventje
klein ventje
de wereld mag vergaan
blijf gij maar staan….

Mijn fotoreportage: Elverdinge 11 september 2018


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.