21 juli 2018: Bermerain (FR) (24 km)

Wandelen in de streek ten zuiden van Valenciennes op de grens van de Hainaut en de Avesnois.

Langs de GR121C in de vallei van de Ecaillon tot Ghissignies. Daarna via Salesches en Escarmain langs het riviertje “le ruisseau de Saint-Georges” naar Saint-Martin-sur-Ecaillon en terug naar het vertrekpunt. Het traject van Ghissignies terug naar de startplaats was een eigen creatie.

De GR121C is een GR-pad in het Noorden van Frankrijk dat van West naar Oost loopt en Aubigny-au-Bac met het vestingstadje Le Quesnoy verbindt. In Aubigny-au-Bac (Vallée de la Sensée) sluit het pad aan met de GR121 en in Le Quesnoy met de GR122 (Zeeland- Champagne/Ardennes). De GR121C is amper 49 kilometer lang.

Bij het voorbereiden van de tocht had ik de verbinding tussen Ghissignies en Salesches uitgetekend over het traject van een vroegere spoorlijn. Toen we ter plaatse kwamen, stelden we vast dat de oude spoorwegbedding volledig overwoekerd was met struiken en bomen en volledig onbegaanbaar was. Gelukkig was er een pad parallel aan de spoorlijn. Na vijfhonderd meter eindigde het pad aan een poort die een weide afsloot. We klommen over de hindernis en stapten verder door de weide. Het volgende obstakel was een prikkeldraad waar we onder door kropen. We werden eventjes belaagd door een bende nieuwsgierige koeien en we doken opnieuw onder de prikkeldraad. Door een aardappelveld kwamen we bij de D86 die we nu volgden tot in Salesches.

Volgens Google Maps was er in het dorpje een café waar we eventjes wilden pauzeren. Na wat zoekwerk bleek de zaak gesloten.  Volgens onze bevindingen was dit waarschijnlijk al een tijdje zo gezien de bouwvallige staat van het etablissement. We stapten dan maar verder naar Escarmain. Ook hier was de bar/tabac gesloten. We vervolgden dan maar onze weg naar Bermerain. Van pech gesproken: het café waar we voor de start een koffie hadden gedronken was eveneens potdicht. Gelukkig konden we onze grootste dorst lessen met enkele flessen water die we in de wagen hadden achtergelaten.

Mijn fotoreportage: Bermerain 21 juli 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.