11 juli 2018: Zillebeke (21 km)

Wandelnetwerk Ieperboog.

Ik begon mijn wandeling bij het Canadees oorlogsmonument boven op Hill62. Vanaf het monument heeft men een mooi uitzicht en ziet men in het noordwesten de torens van de stad Ieper. De heuvel Hill 62 ligt op amper 5 kilometer van de stad. Hill 62 was strategisch van groot belang en er werd dan ook hevig gevochten om deze hoogte te kunnen veroveren.

Parkoers: Hill 62- Gasthuisbossen – Palingbeek – Bijlanderpad – de Ieperse vestingen – Verdronken Weide – Zillebekevijver

In het domein de Palingbeek kon ik het imposante, artistieke project van kunstenaar Koen Vanmechelen en curator Jan Moeyart aanschouwen: ComingWorldRememberMe.

Het kunstwerk stelt een gigantisch ei voor dat een massa van 600.000 in klei gebakken beeldjes uitspuwt. Elk beeldje symboliseert een oorlogsslachtoffer op Belgische bodem tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het kunstwerk staat opgesteld in het vroegere niemandsland tussen de frontlinies van het Duitse leger en de geallieerde troepen van het frontgebied “The Bluff”. Dit historisch, artistieke project kan men nog bezichtigen tot 11 november 2018.

De Palingbeek is nu een prachtig natuurgebied en het grootste provinciedomein van West-Vlaanderen waar het aangenaam is om wandelen. Maar het gebied heeft een merkwaardig verleden.

In de 19 de eeuw had men plannen om een kanaal te graven van Ieper naar de Leie in Komen. Daarvoor moest men echter door de Ieperiaanse kleilaag graven van de waterscheidingskam tussen het Ijzer- en Leiebekken ter hoogte van de Palingbeek. Door grondverzakkingen en -verschuivingen mislukten verschillende pogingen. De ingenieurs gaven het uiteindelijk op waardoor de vaart Komen-Ieper nooit in gebruik werd genomen. Deze mislukking was de aanzet tot een prachtig natuurgebied : de Palingbeek.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het domein pal op de frontlijn van de Ieperboog en werd er hevig gevochten om de strategische steile oever van de vaart: door de Engelsen “The Bluff” genoemd. In de omgeving van de Palingbeek zijn er dan ook heel wat militaire begraafplaatsen.

Mijn fotoreportage: Ieperboog 11 juli 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.