30 juni 2018: Schelderode (23 km)

Wandeltocht langs de Schelde en door de Scheldevallei tussen Melsen-Schelderode en Merelbeke.

De wandeling startte vanuit Schelderode, een dorpje gelegen langs de rechteroever van de Schelde en een deelgemeente van Merelbeke. Schelderode was ooit de hoofdplaats van het “Land van Rode”. De dorpskern en het kerkje liggen op de steile rand boven de Scheldevallei. Ietsje verborgen achter de kerk ligt midden in een park in landschapsstijl het Kasteel Ten Dale.

Ik wandelde eerst door het natuurgebied “de Putten”, door de  Scheldemeersen en langs de Schelde richting Melsen. Hier in de Scheldevallei waren er vroeger heel wat steenbakkerijen waar de klei werd ontgonnen en de “scheldesteen” werd gebakken in kleine veldovens. De vroegere kleiputten zijn nu waterplassen die verspreid liggen in het landschap. De tocht ging vanuit Melsen terug naar Schelderode.

Na de passage in Schelderode stapte ik nu langs de Schelde richting Merelbeke en via de Oude Pontweg bereikte ik de mooie, gotische Sint-Elooiskapel in Kwenenbos, een gehucht van Merelbeke. De geschiedenis van deze kapel gaat terug tot in de 13 de eeuw.

Via de Schelderomolen en het Nerenbos wandelde ik terug naar Schelderode.

Mijn fotoreportage: Schelderode 30 juni 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.