11 juni 2018: Elp – Hijken (Nl) (26 km)

Een stukje Drenthepad van het esdorp Elp tot Hijken.

Een tocht met heel veel natuur, rust en stilte maar ook een passage voorbij een historische plek, die diep nazindert in de ziel en uitnodigt tot stilte, bezinning en nadenken.

Ik had mij gewapend met een flesje muggenmelk om mij te beschermen tegen insectenbeten. Dazen hadden mij tijdens de tocht van eergisteren immers zwaar toegetakeld. Dikke bobbels, zwellingen en jeuk op mijn armen waren het gevolg. Dit had ik nooit eerder meegemaakt. De muggenmelk bleek maar deels effectief want tijdens de wandeling voelde ik een daas in mijn schouder prikken dwars door mijn T-shirt.

Tijdens de tocht wandelde ik door de bossen van Boswachterij Schoonlo, Grolloo, Hooghalen en het Hijkerveld, één van de grootste heidevelden van Drenthe.

Het Drenthepad loopt ook door het Kamp Westerbork. De passage door het kamp ervaarde ikzelf als heel aangrijpend. Vanuit dit kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 mensen gedeporteerd naar vernietigingskampen elders in Europa.

Op 3 september 1944 wordt Anne Frank met haar familie vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Dit was het laatste treintransport vanuit het kamp naar Auschwitz. Het Joodse gezin Frank leefde daarvoor twee jaren ondergedoken in het Achterhuis in Amsterdam, waar het meisje haar dagboek schreef. Anne Frank stierf uiteindelijk in 1945 samen met haar zus aan de gevolgen van vlektyfus in het kamp Bergen-Belsen. Enkele weken later werd het kamp door het Britse leger bevrijd. Vader Otto Frank was de enige van het gezin die de vernietigingskampen overleefde. In 1947 werd de eerste uitgave van “het Achterhuis”, het dagboek van Anne Frank, gepubliceerd.

Na de passage door het kamp van Westerbork rijzen onvermijdelijk de vragen : Hoe is dit allemaal kunnen gebeuren ? Welke lessen voor de toekomst hebben we eruit geleerd ?

Naast het voormalige Kamp staan netjes op een rij veertien parabolische antennes opgesteld van de Radiosterrenwacht Westerbork.

Mijn fotoreportage: Elp – Hijken 11 juni 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.