11 juni 2018: Elp – Hijken (Nl) (26 km)

Een stukje Drenthepad van het esdorp Elp tot Hijken.

Een tocht met heel veel natuur, rust en stilte maar ook een passage voorbij een historische plek, die diep nazindert in de ziel en uitnodigt tot stilte, bezinning en nadenken.

Ik had mij gewapend met een flesje muggenmelk om mij te beschermen tegen insectenbeten. Dazen hadden mij tijdens de tocht van eergisteren immers zwaar toegetakeld. Dikke bobbels, zwellingen en jeuk op mijn armen waren het gevolg. Dit had ik nooit eerder meegemaakt. De muggenmelk bleek maar deels effectief want tijdens de wandeling voelde ik een daas in mijn schouder prikken dwars door mijn T-shirt.

Tijdens de tocht wandelde ik door de bossen van Boswachterij Schoonlo, Grolloo, Hooghalen en het Hijkerveld, één van de grootste heidevelden van Drenthe.

Het Drenthepad passeert ook door het Kamp Westerbork. Deze passage ervaarde ikzelf als heel aangrijpend. Vanuit dit kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 mensen gedeporteerd naar vernietigingskampen elders in Europa.

En dan rijzen vragen : Hoe is dit kunnen gebeuren ? Welke lessen hebben we eruit geleerd ?

Naast het voormalige Kamp staan netjes op een rij veertien parabolische antennes opgesteld van de Radiosterrenwacht Westerbork.

Mijn fotoreportage: Elp – Hijken 11 juni 2018

Kamp Westerbork
Kamp Westerbork
Kamp Westerbork: 102.000 stenen
Kamp Westerbork: 102.000 stenen
Kamp Westerbork
Kamp Westerbork
Radiosterrenwacht Westerbork
Radiosterrenwacht Westerbork
Schotse hooglanders in het Hijkerveld
Schotse hooglanders in het Hijkerveld
het Hijkerveld
het Hijkerveld
Oranjekanaal in Hijken
Oranjekanaal in Hijken

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.