14 april 2018: Reninge en Westouter (21 km)

Dit weekend werd in de Westhoek en over de grens in het Pays de Flandre voor de vijfde keer het weekend van het volkscafé georganiseerd. Een 80-tal cafés in de regio namen deel. Er stonden tal van leuke activiteiten en evenementen op het programma: accordeonmuziek, piano, volkssporten. Men kon proeven van lekkere streekgerechten en streekbieren en natuurlijk kon overal het bekendste drankje uit de streek gedegusteerd worden: de Picon Maison.

Wandelend trokken we in de namiddag op verkenning door de streek. Ik had tijdens de week enkele kortere wandelingen voorbereid en we kozen uiteindelijk voor een tocht in de Ijzervallei. De wagen lieten we achter op het plein voor de kerk van Reninge en we trokken op pad.

We wandelden eerst langs de Ijzer richting Fintele, een gehucht van Pollinkhove, gelegen aan de samenvloeiing van de Lovaart en de Ijzer. In het plaatsje staan er amper enkele huisjes maar het is vooral bekend omdat enkele restaurants er lekkere rivierpaling serveren. Er is ook een leuke en gezellige herberg “Bij de Witten“, waar men in het zonnetje op het terras kan verpozen. Op de bierkaart staan er heel wat streekbieren met daarop zelfs de trappist van Westvleteren.

We werden er heel vriendelijk bediend en we dronken een Poperings Hommelbier. Na de pauze wandelden we verder langs de Ijzer tot Elzendamme, een gehucht van Oostvleteren. De hoge TV-zendmast van Elzendamme kan men overal van kilometers ver in de wijde omgeving zien. We stapten door de Brabanthoek. Op weg naar de windmolen van Oostvleteren moesten we een stukje over privéterrein bij een boerderij.

In Oostvleteren pauzeerden we nog eventjes in de herberg bij de molen. Vanuit Oostvleteren wandelden we terug naar Reninge. We passeerden het dierenpark de Zonnegloed en voorbij de vroegere Belgische militaire begraafplaats in Reninge.

Na de wandeling reden we met de wagen richting het West-Vlaamse Heuvelland. Pal op de “schreve” tussen Boeschepe en Westouter staat het café “de Frontieren”. Het café is normaal enkel geopend op vrijdag, maar voor het weekend van de volkscafés hadden de uitbaters een uitzondering gemaakt. Men is er steeds “Wel èkomn” zoals men in de streek zegt. Het duo “Portatief” speelde ondertussen leuke deuntjes en zorgde voor de muziek en ambiance. We wandelden nog eventjes door het mooie landschap van Heuvelland tot bij het kerkje van Westouter.

We hadden genoten van een mooie wandeling en geproefd van de sfeer van enkele volkscafés in de Westhoek.

Mijn fotoreportage: Reninge en Westouter 14 april 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “14 april 2018: Reninge en Westouter (21 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.