30 maart 2020
abdij Sint-Winoksbergen Bergues

31 maart 2018: Bergues (FR) (23 km)

Wandeling chez les Ch’tis in Bergues via de GR120 (GR du Littoral)

Tocht uit de Grote Routepaden “Dagstappergids Frans-Vlaanderen”.

Het kleine stadje Bergues ligt in het uiterste Noorden van Frankrijk een tiental kilometer ten zuiden van de Franse havenstad Duinkerke. Sint-Winoksbergen is de Vlaamse naam van het stadje, genoemd naar de vroegere abdij van Sint-Winoksbergen op de Groenenberg-heuvel. Ik bezocht het stadje voor het eerst in 2007 toen we vanuit Beauvoorde doorheen de Moeren naar Bergues wandelden (Beauvoorde-Bergues-Beauvoorde)

Ik parkeerde mijn wagen zoals aangegeven in de topogids op de parking bij het Fort Vallières. De tocht begon met een passage door het Bois des Forts, een bos tussen Duinkerke en Bergues. Na een poosje zag ik de eerste rood-witte GR-markeringen van de GR120 of de GR-Littoral.

Toen ik het bos verliet, zag ik de eerste huizen van het Noord-Franse vestingstadje Bergues. Ik wandelde eerst op een smal langs de vesten tot bij de Porte au Boule en wat later kwam ik bij de Groenberg en de resten van de abdij van Sint-Winok: een robuuste platte toren en een slanke toren met spits: de Tour Pointue.

Ik wandelde niet door het centrum van Bergues maar volgde de versterkte omwallingen en passeerde enkele torens en stadspoorten zoals de Porte de Cassel en de Porte de Bierne. Bij het station liet ik de stad achter mij en volgde het GR-pad richting Bierne. Via een weg parallel aan de drukke A25-autoweg bereikte ik het gehucht Petit-Millebrugghe langs de Haute Colme.

Bij de brug verliet ik de GR en keerde terug naar Bergues langs het jaagpad naast de Haute Colme. Nu wandelde ik wel door het stadscentrum van Bergues met zijn mooie Belfort en pauzeerde er eventjes in een café.

Een lange kaarsrechte weg langs het Canal de Bergues bracht mij terug tot bij de parking. Langs het kanaal ligt het golfterrein van Duinkerke en het Fort Vallières.

Mijn foto’s: Bergues 31 maart 2018

Bois des Forts Coudekerque
Bois des Forts Coudekerque
Vauban-vestingen in Bergues
Vauban-vestingen in Bergues
abdij Sint-Winoksbergen Bergues
abdij Sint-Winoksbergen Bergues
abdij Sint-Winoksbergen Bergues
abdij Sint-Winoksbergen Bergues
Porte de Biernes Bergues
Porte de Biernes Bergues
Bergues
Bergues
Fort Vallières Coudekerque
Fort Vallières Coudekerque

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.