le Pont-Rouge

18 maart 2018: Ploegsteert (21 km)

Wandelen van Ploegsteert naar Warneton, langs de Leie en door de kleiputten van Ploegsteert.

Het grensdorpje Ploegsteert ligt in de Leievallei ten zuiden van het West-Vlaamse Heuvelland en maakt deel uit van de Waalse enclave Komen-Waasten. Dit stukje West-Vlaanderen werd indertijd bij het vastleggen van de taalgrens overgeheveld naar de provincie Henegouwen en ligt geprangd tussen West-Vlaanderen en Frankrijk.

Al meer dan negentig jaar worden er met de kleigrond uit Ploegsteert bakstenen vervaardigd. Heel wat van die vroegere kleiputten zijn nu vol gelopen met water. Het waterpeil werd kunstmatig ondiep gehouden, zodat er een moerasgebied en een natuurreservaat ontstond waar heel wat vogelsoorten het hele jaar vertoeven.

De wandeltocht startte vanuit de gebouwen van de steenbakkerijen. We stapten door het natuurreservaat en maakten ook kennis met de Leievallei tussen Ploegsteert en Warneton (Waasten) en dit via de vroegere spoorlijn 69A Comines (Komen) – Armentières (FR). De spoorwegbedding is nu een geasfalteerd wandel- en fietspad dat deel uitmaakt van het Waalse RAVeL-netwerk.

In Warneton was er een lus uitgepijld in de vallei van de Douvebeek. Deze zijrivier van de Leie ontspringt op de flanken van de Mont Noir in Frankrijk en mondt uit in de Leie nabij Warneton.

De terugtocht naar Ploegsteert liep via het gehucht Pont-Rouge over het jaagpad langs de gekanaliseerde Leie. De rivier vormt hier de grens tussen ons landje en Frankrijk. Langs de overkant van de Leie zag ik het kerkje en de bebouwing van het Franse Deûlémont, dat aan de monding ligt van de Deule in de Leie.

Ploegsteert: dat is het dorpje van de Plugstreets, van de kleiputten en het geboortedorp van een grote wielerheld.

Mijn fotoreportage: Ploegsteert 18 maart 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “18 maart 2018: Ploegsteert (21 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.