GR-wandelboom GR126/GR128

17 maart 2018: Grimbergen-Ternat (GR) (35 km)

Wandeling door de Brabantse kouters via het noordwestelijke deel van de streek-GR Groene Gordel.

Parkoers: Grimbergen-Meise-Ossel-Brussegem-Mollem-Mazenzele-Asbeek-Ternat

Vorig jaar wandelden we geen enkele etappe van de GR-Groene Gordel, die we begonnen in 2016. Dit jaar willen we absoluut de twee resterende stukjes afwerken: van Grimbergen naar Ternat door de Brabantse kouters en van Ternat naar Halle dwars door het Pajottenland.

De wagen parkeerden we bij het station in Ternat en we reisden met de trein en de bus naar Grimbergen. Klokslag negen uur begonnen we onze tocht. Er stond een gure wind die het bitterkoud maakte en het had lichtjes gesneeuwd.

Ik nam nog een foto van de abdijkerk van Grimbergen en een lang recht pad door het Prinsenbos bracht ons tot bij de ruïne van het Prinsenkasteel. Een beetje later passeerden we de ‘s-Gravenmolen, een watermolen gelegen langs de Maalbeek.

Via een voetgangersbrug staken we de drukke autoweg A12 over en bereikten de Nationale Plantentuin. Het kasteel van Bouchout, gelegen in de plantentuin, kregen we niet te zien want de Streek-GR Groene Gordel maakt een boog rond het domein. Wat later kwamen we bij het gehucht Amelgem met de Amelgemmolen en de twee hoeves: de Kleine en de Grote Amelgemhoeve.

In Ossel, een stukje Merchtem, hadden we ondertussen 10 kilometer afgelegd. In het café Ossel Star bij het kerkje namen we de tijd voor een koffie. Daarna vervolgden we de tocht richting Brussegem en Mollem, een deelgemeente van Asse. Onderweg tussen Brussegem en Mollem hielden we even halt bij een oriënteringstafel op de Steenberg. Van hieruit heeft men een wijd panorama over het Scheldeland.

In Mollem namen we een wat langere pauze en warmden ons op met een lekkere tas witloofsoep en wat brood. Ondertussen kregen we van een klant wat meer informatie over de omgeving en zijn “Romeinse” verleden. Asse had een belangrijke strategische ligging en er vertrokken van hieruit heel wat Romeinse heirbanen.

Na de deugddoende middagpauze stapten we verder via het Kloosterbeekbos en de Paddebroeken naar Mazenzele, een deelgemeente van Opwijk. Daarna volgde een passage door het Kravaalbos en we stapten een stukje de provincie Oost-Vlaanderen binnen. Daarna bereikten we Asse-ter-Heide en Asbeek. Van de vlakke Brabantse Kouters kwamen we stilaan in het glooiende Pajottenland.

In een gezellig volkscafé in Asbeek rustten we een laatste keer. We naderden nu de drukke autoweg E40 en het lawaai van het voorbijrazend verkeer was heel storend. Wat later dook de kerk van Ternat voor ons op. Een mooie voetweg leidde ons tot in het centrum.

Mijn fotoreportage: Grimbergen-Ternat 17 maart 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “17 maart 2018: Grimbergen-Ternat (GR) (35 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.