de vesten van Ieper

4 februari 2018: Zillebeke (15 km)

Aangezien ik in de namiddag andere verplichtingen had, bleef er niet zo veel tijd over voor een wandeling. Er was ook geen enkele georganiseerde wandeling in de nabije omgeving. Dus besloot ik maar om zelf een wandelomloop samen te stellen via de BaseCamp-software van Garmin en op mijn GPS op te laden.

Gelukkig ligt het vestingstadje Ieper niet zo veraf. Het is er altijd aangenaam wandelen in de groene omgeving, over de vesten en door de historische binnenstad.

Ik vertrok aan de vijver van Zillebeke en stapte zo naar het stadje en maakte eerst een ommetje op de vesten. Het stadje verkeerde duidelijk nog in “zondag-modus” want behalve enkele joggers was het relatief rustig.

Ieper was reeds vroeg in de middeleeuwen versterkt en omwald. In de 17 de eeuw werd de stad veroverd door het Franse leger en werd het met nog enkele andere steden onderdeel van de verdedigingslinie van het Franse Rijk tegen de Spaanse Nederlanden. De Franse militaire bouwheer Vauban maakte toen van Ieper ,in opdracht van de Franse koning Lodewijk XIV, een Franse vestingstad. Tijdens mijn vakantie vorig jaar in de Bourgogne wandelde ik door Saint-Leger-Vauban, zijn geboortedorp.

Ik wandelde ook door de binnenstad: over de Grote Markt met de Lakenhalle en het Belfort en voorbij de Sint-Maartenskathedraal. In een café in het centrum nam ik eventjes de tijd voor een koffie.

Wat later stapte ik door de imposante Menenpoort. Op de muren zijn de namen gegrift van duizenden vermiste soldaten. Iedere avond om acht uur wordt hier door klaroenblazers de “Last Post” gespeeld als eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Ik verliet Ieper via het Hoornwerkpark. De “Oude Kortrijkstraat” leidde mij tot bij het Begijnenbos. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het front van de Ieperboog Oost nog iets meer oostelijker. Er werd toen hevig gevochten voor de heuvelrug Bellewaarde Ridge, op de plaats waar nu het bekende pretpark is.  Vooraleer ik bij de Kanonhoek kwam, passeerde ik de Bellewaardebeek en via de wijk “Hoge Voute”, het hoogste punt van mijn wandeltocht, bereikte ik de parking bij de vijver van Zillebeke.

Mijn foto’s: Zillebeke 4 februari 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.