zwalmvallei in Michelbeke

10 februari 2018: Michelbeke (21 km)

Geutelingentochten

Elk jaar van half januari tot half februari worden er in Elst en omstreken “geutelingen” gegoten. Het dorpje is een deelgemeente van Brakel en ligt op de grens van de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek.

Een geuteling ziet er een beetje uit als een dikke pannenkoek. Het beslag wordt met een gietlepel uitgegoten op de kleitegel van de gloeiend hete houtgestookte oven. In 2017 werd de geuteling erkend als Vlaams streekproduct. Elst is het “geutelingendorp” bij uitstek maar de Geutelingenfeesten worden dit jaar voor de tweede maal op rij georganiseerd in het naburige Michelbeke. Het geutelingencomité heeft een mooie site met heel wat info omtrent de geutelingenfeesten.

Toen we rond halfnegen in Michelbeke aankwamen, was men in de tent naast de startzaal reeds druk bezig met het “gieten” van de geutelingen in twee houtovens. Voor we de tocht begonnen, deden we ons tegoed aan een ovenverse geuteling met bruine suiker en een tas koffie.

De wandeltocht zelf bestond uit drie lussen vanuit de sporthal van Michelbeke. We begonnen met de langste lus over een volledig verhard parkoers. Deze lus ging richting het hoger gelegen Elst. We hadden een mooi panorama over de vallei van de Zwalm. Daarna daalden we opnieuw af tot bij de Boembekemolen, een watermolen langs de Zwalm. Via het Mijnwerkerspad wandelden we terug naar Michelbeke.

Vanuit Michelbeke vertrokken we meteen voor de tweede lus. We passeerden het volkscafé “In den Hengst”. Het was hoog tijd voor een pauze.

Tijdens de derde lus wandelden we eventjes over een modderig pad langs de Zwalm. Daarna stapten we door een stukje natuur waar men met Alpaca’s op stap kan gaan: “Eco Snooze”. Mooie beesten die Alpaca’s. We beklommen de Berendries, een bekende helling uit de Ronde van Vlaanderen, tot helemaal boven en daalden dan via de Rozenhoek opnieuw af tot bij de Zwalm. Daarna volgde nog een stukje Mijnwerkerspad tot bij het stationnetje en de sporthal van Michelbeke.

Mijn foto’s : Michelbeke 10 februari 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “10 februari 2018: Michelbeke (21 km)

  1. Ja Didier, ’t is een mooie streek hé daar ? In mei gaan we naar Halle op bedevaart, ik zie dan altijd de wegwijzer Michelbeke ergens in Brakel. Mooie tocht!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.