Schipdonkkanaal bij de Sifonbrug

26 december 2017: Damme (19 km)

Wandelen in het land van Tijl Uilenspiegel, Nele en Lamme Goedzak.

Van Damme via Oostkerke naar Hoeke: over de Damse vesten, langs de Damse vaart en het Leopoldkanaal.

Het landschap wordt hier gedomineerd door eindeloze rijen hoge, door de wind scheef gewaaide bomen, dorpjes met platte robuuste kerktorens en witte molens, vlakke polders en lange kaarsrechte kanalen.

Via het Zwin was Damme in de middeleeuwen de bloeiende voorhaven van Brugge. De handel zorgde toen voor welstand en rijkdom. Tijdens de oorlogen tussen de Noordelijke Nederlanden en Spanje in de 17de eeuw werd het stadje uitgebouwd tot een vestingstad.

We maakten tijdens de wandeling een ommetje over de stadswallen. Op de terugweg van Oostkerke naar Damme passeerde ik nog het “Verbrand Fort”, een versterking uit dezelfde periode ter bescherming van Brugge en Damme tegen invallen vanuit de Noordelijke Nederlanden. Dit militaire bolwerk maakt deel uit van de Staats-Spaanse Linies Aan beide kanten van de landsgrens kan men overal in het landschap van Knokke tot Antwerpen nog restanten van deze verdedigingswerken terugvinden. Tijdens eerdere wandelingen had ik reeds kennis gemaakt met deze Staats-Spaanse linies: GR5A Zuiddorpe, rond Sluis en Retranchement.

In Oostkerke was er een rustpost. Vanuit Oostkerke liep de tocht door de polders naar Hoeke, de kleinste deelgemeente van Damme, dicht bij de Nederlandse grens. Het kleine dorpje was ook in de Middeleeuwen een havenstad. Het mooie kleine kerkje van Hoeke ligt omringd door enkele huizen midden in de polders. Het is toegewijd aan Jacobus. Een wegwijzer voor de kerk geeft de afstand aan naar Compostela: 2474 kilometer. De pelgrimsroute “Via Brugensis” loopt van Sluis en Hoeke naar het Noord-Franse Sebourg. Ik hield er een korte stop in een cafeetje langs de Damse Vaart. Het parkoers leidde me door de polders terug naar Oostkerke. De robuuste, platte kerktoren van Oostkerke is een baken in het vlakke polderlandschap.

Op de terugweg van Oostkerke naar Damme stapte ik nog een poosje langs het Leopold- en Schipdonkkanaal. Deze kanalen die naast elkaar liggen worden ook wel de “Blinker” en de “Stinker” genoemd.

Mijn foto’s: Damme 26 december 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “26 december 2017: Damme (19 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.