Canadese vlag: Maple Leaf Flag

5 november 2017: Hoofdplaat (Nl)-Knokke (34 km)

44e Canadese Bevrijdingsmars

In de voetsporen van de Canadese bevrijders.

Begin november 1944 werden Knokke en de Zwinstreek door de Canadese troepen bevrijd van het Duitse leger. Dit was het laatste stukje van België dat nog in handen was van de Duitse bezetter. Tijdens het eerste weekend van november wordt deze gebeurtenis jaarlijks herdacht. In Knokke en de regio hangen dan overal Canadese vlaggen om de bevrijders te eren en te herdenken.

De wandelclub uit Knokke-Heist organiseert telkens tijdens deze herdenkingsdagen de “Canadese Bevrijdingsmars“. Dit jaar was de 44 ste editie gepland. De tocht volgt de route die de Canadese soldaten aflegden tijdens hun bevrijding door West-Zeeuws-Vlaanderen en de Zwinstreek. Het Nederlandse plaatsje Hoofdplaat, gelegen aan de Westerschelde is de startplaats van de tocht. De route zelf is aangegeven door 18 herinneringszuiltjes. Het eerste zuiltje is ingemetseld in het monument in Hoofdplaat en het laatste staat in Knokke.

Ik wou absoluut de tocht eens stappen en had me dus op voorhand ingeschreven. Het was vroeg dag want de bussen die de groep wandelaars naar Hoofdplaat zouden brengen, vertrokken reeds vanaf 7h30 vanuit Knokke. Drie kwartuur later kwamen we aan in Hoofdplaat en begonnen we onze wandeling bij het oorlogsmonument aan de Westerscheldedijk.

De tocht ging via de Wilhelminadijk, de Oranjedijk en de Kaas en Broodsedijk door de vlakke polders naar het stadje Oostburg, waar we bijna halverwege waren. Van Oostburg stapten we verder naar Zuidzande. Hier nam ik een eerste rust. In Hotel De Rode Leeuw dronk ik een koffie met een stukje lekkere kersenvlaai: zeer lekker. Via Terhofstede bereikte ik het knusse Retranchement. Bij het verlaten van het dorpje passeerde ik de Hickmanbrug. Bij deze plaats sneuvelde de Canadese sergeant Hickman bij het monteren van een noodbrug. Wat later stak ik de grens over en was ik in België op het grondgebied van Knokke. Via de kaarsrechte Retranchementstraat en Hazegrasstraat bereikte ik de Knokse wijk Oosthoek en de laatste rustpost. De lange Zoutelaan leidde daarna de wandelaars dwars door “Het Zoute” naar de tent op het plein voor het stadhuis van Knokke.

Foto’s Hoofdplaat-Knokke 5 november 2017

De song “The Banks of the Leopold Canal” is een ode aan de Canadese soldaten die sneuvelden tijdens het bevrijdingsoffensief in 1944.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “5 november 2017: Hoofdplaat (Nl)-Knokke (34 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.