stadhuis en belfort van Arras

26 augustus 2017: Arras – Avesnes-le-Comte (GR121) (26 km)

Een tweetal maanden geleden waren we via de GR121 in Arras aangekomen (zie verslag). Vandaag wandelden we verder westwaarts van Arras naar Avesnes-le-Comte. Op weg naar Avesnes-le-Comte verlieten we de vallei van de Scarpe en maakten we kennis met de Gy, een zijriviertje van de Scarpe.

Het was een mooie, zonnige, zomerse en windloze dag. We moesten dus zelf voor de nodige afkoeling zorgen. Na negen kilometer konden we in Etrun ons vochtpeil op niveau houden in het café-restaurant “La Diligence”. Onderweg naar Etrun zagen we boven op een heuvel de ruïnes van de abdij van Mont-Saint-Eloi, een augustijnenabdij die tijdens de Franse Revolutie werd vernield. In 2010 stapten we in deze omgeving het Chemin des 3 Abbayes. De naam van deze wandeling verwijst naar de 3 abdijen die hier vroeger in deze regio waren: de ” Abbaye Augustine in Mont-Saint-Eloi, de “Abbaye des Dames” in Etrun en de “Abbaye Sainte Bertille” in Maroeuil.

Na de stop in Etrun stapten we verder door de vallei van de Gy. In Agnez-lés-Duisans was er een bakkerij. We kochten er een frisdrank en een taartje. Via Montenescourt, Lattre-Saint-Quentin en Noyelle-Vion stapten we terug naar Avesnes-le-Comte. In het plaatselijke café lesten we onze dorst. Van de 11 tochten die we ondertussen hebben gestapt over de GR121 vonden we het parkoers van deze etappe het minst geslaagd. De GR121 volgt tussen Arras en Etrun een poosje hetzelfde traject van de GR145 (Via Francigena) en de GR127.

Na de wandeling stopten we op de terugweg nog eventjes in Arras. Dit weekend werd er in deze levendige Noord-Franse stad ” La fête de l’andouillette” georganiseerd. Andouillette is eigenlijk een worst van de ingewanden en de maag van het varken. Zowat elke Franse regio heeft zijn eigen typische bereiding van het gerecht.

Op het grote en mooie Place des Héros en de Grand’Place was er heel wat volk samengetroept. De terrassen zaten overvol en iedereen genoot van deze mooie zomerse avond. Voor het stadhuis stonden de “reuzen” opgesteld, klaar voor hun optocht door de stad.

Mijn fotoreportage: Arras 26 augustus 2017

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “26 augustus 2017: Arras – Avesnes-le-Comte (GR121) (26 km)

    1. Neen Guido. Ik denk zelfs niet dat er een topogids bestaat van de GR121 in Frankrijk. Het traject is echter zeer goed aangegeven. Ik heb ook altijd mijn GPS bij de hand met de GPX-track. Al is deze niet altijd correct. Waarschijnlijk heb ik een verouderde track en werd het traject hier en daar wat aangepast. Maar met de GPS kan men toch niet verloren lopen. Groeten Didier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.