domein de Palingbeek

29 juli 2017: Zillebeke (28 km)

Wandeling door de streek ten zuiden en zuidoosten van Ieper via het wandelnetwerk Ieperboog.

Met de routeplanner van de site www.wandelknooppunt.be kan men zelf een mooie tocht uittekenen. Op deze site zijn er nu  reeds 35 wandelnetwerken beschikbaar. Probeer gerust eens uit. De wandelroute kan men dan afdrukken of opladen op de GPS of smartphone.

Vandaag tekende ik met de routeplanner een tocht in de regio ten zuiden en zuidoosten van Ieper via het netwerk Ieperboog. In deze streek kan ik volop genieten van het open, golvende landschap en de prachtige natuur.  Naar mijn mening is dit een van de mooiste wandelgebieden van West-Vlaanderen. Het is er heel landelijk en rustig en de regio beschikt over enkele mooie natuurgebieden als troeven: de Gasthuisbossen en het domein de Palingbeek.

Ik volgde het volgende traject:  Zillebekevijver- Verdronken Weide – Ieperse vesten – kanaal Ieper-Komen – Voormezele – Palingbeek – Hill60 – Hill62- Hooge Crater – Zillebeke

Overal in het landschap getuigen littekens van de gruwelijke en hevige strijd die hier honderd jaar geleden tijdens de Groote Oorlog woedde. De vele begraafplaatsen en gedenktekens nodigen uit tot reflectie en bezinning. Heel jammer dat sommige politici en bewindvoerders deze uitnodiging negeren en kiemen zaaien voor nieuwe oorlogen.

Willem Vermandere bezingt dit zo: het graf van duizend soldaten

Dit weekend worden er in en rond Ieper enkele bijzondere evenementen georganiseerd ter herdenking van 100 jaar slag bij Passendale – Derde Slag bij Ieper.  Op de Grote Markt van Ieper is er een unieke evocatie over de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog en de Derde Slag bij Ieper en er is ook een speciale Last Post bij de Menenport. Meer gedetailleerde informatie kun je raadplegen op de site: Passchendaele100.org.

Het was dan ook druk rond de militaire begraafplaatsen, de monumenten en de musea want heel wat toeristen uit binnen- en buitenland waren afgezakt naar de Ieperse regio.

Enkele foto’s: Zillebeke 29 juli 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.