Wandelboom in Stavele: splitsing GR5A/GR130

14 juni 2017: Westvleteren (25 km)

Wandelnetwerk Ijzervallei en een stukje GR130 (of GR Ijzer) van Roesbrugge tot Elzendamme (9 km).

Via de wandelknooppunten stapte ik van Westvleteren via Krombeke, en via  het gehucht Waaienburg naar het grensdorpje Haringe. Net voor Haringe volgde ik het parkoers van de GR5A tot Stavele.

In Haringe rustte ik eventjes uit in het dorpscafé “St-Joseph”. Na tien zonnige, warme en dorstige kilometers deed het deugd om het vochtpeil aan te vullen. Het was middag, maar toch waren er heel wat klanten in het café en de sfeer was gemoedelijk. Het kleine en rustig dorpje aan de “schreve” heeft ook een prachtig geklasseerd kerkje: de Sint-Martinuskerk. In deze grensregio waren ooit heel wat “blauwers” of smokkelaars actief die boter, alcohol, tabak of andere goederen de grens probeerden over te smokkelen. Het standbeeld van “Karel de Blauwer” herinnert aan de strijd tussen de “blauwers” en de “commiezen” of douaniers.

In Roesbrugge stroomt de Ijzer vanuit Frankrijk ons landje binnen. Ik volgde de linkeroever van de rivier en de GR130 (GR Ijzer) tot Elzendamme, een gehucht van Oost-Vleteren. Dit stukje van de GR130 in België had ik nog niet gestapt. De GR5A (wandelroute Vlaanderen) en de GR130 volgen een stukje samen hetzelfde traject langs de Ijzer tussen Roesbrugge en Stavele  (zie mijn verslag van de tocht van Westouter naar Stavele). In Stavele, bij de GR-wandelboom aan het bruggetje splitst de GR5A en de GR130 . Dit was ons vertrekpunt van onze laatste etappe over de GR5A naar De Panne (verslag)

Langs de Ijzer kon ik aan mijn linkerkant de Sint-Audomaruskerk van Beveren-aan-den-Ijzer zien en wat verder de mooie witgekalkte Brouckmolen, die uitkijkt over de Ijzerbroeken en het landschap domineert. Wat verder moest ik mij op de oever een weg banen door een kudde grazende schapen. Ze maakten mekkerend maar welwillend plaats voor de wandelaar .

In Elzendamme verliet ik de Ijzer en de GR130 en via de knooppunten wandelde ik door de Ijzerbroeken terug naar Westvleteren.

Naast het wandelnetwerk Ijzervallei zijn er nog andere wandelmogelijkheden doorheen deze streek:

  • vanuit Roesbrugge: de dode Ijzerwandelroute (8 km);
  • vanuit Beveren-aan-den-Ijzer of Stavele: de Brouckmolenwandelroute (7 km)
  • de Sint-Sixtuswandelroute vanuit Westvleteren: verkent de bosrijke omgeving rond de abdij van Westvleteren (7 km)

Mijn foto’s: Westvleteren 14 juni 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.