Wandelboom in Stavele: splitsing GR5A/GR130

14 juni 2017: Westvleteren (25 km)

Wandelnetwerk Ijzervallei en een stukje GR130 (of GR Ijzer) van Roesbrugge tot Elzendamme (9 km).

Via de wandelknooppunten stapte ik van Westvleteren via Krombeke, en via  het gehucht Waaienburg naar het grensdorpje Haringe. Net voor Haringe kwam ik op het parkoers van de GR5A en zou dit verder volgen tot Stavele. Het grensdorpje heeft een volks dorpscafé “St-Joseph”, alwaar het altijd aangenaam verpozen is. Na tien zonnige, warme en dorstige kilometers deed het deugd om bij te tanken. Het was middag, maar toch waren er heel wat klanten in het café. De sfeer rond de toog was gemoedelijk. Het kleine en rustig dorpje aan de “schreve” heeft een prachtig geklasseerd kerkje: de Sint-Martinuskerk. In deze grensregio waren vroeger ook heel wat “blauwers” of smokkelaars actief die boter, alcohol, tabak of andere goederen de grens probeerden over te smokkelen. Het standbeeld van “Karel de Blauwer” herinnert aan de soms hevige strijd tussen de “blauwers” en de “commiezen” of douaniers.

In Roesbrugge stroomt de Ijzer vanuit Frankrijk ons landje binnen. Ik volgde verder de linkeroever van de rivier en de GR130 (GR Ijzer) tot Elzendamme. Dit stukje van de GR130 in België had ik nog niet gestapt. De GR5A (wandelroute Vlaanderen) en de GR130 volgen een eindje samen hetzelfde traject langs de Ijzer tussen Roesbrugge en Stavele  (zie mijn verslag van de tocht van Westouter naar Stavele). In Stavele, bij de GR-wandelboom aan het bruggetje splitst de GR5A en de GR130 . Dit was ons vertrekpunt van onze laatste etappe over de GR5A naar De Panne (verslag)

Langs de oevers van de Ijzer op weg naar Elzendamme zag ik aan mijn linkerkant de Sint-Audomaruskerk van Beveren-aan-den-Ijzer en wat verder de mooie witgekalkte Brouckmolen, die uitkijkt over de Ijzerbroeken en het landschap domineert. Wat verder moest ik mij een weg banen door een kudde grazende schapen. Ze lagen op het jaagpad in de schaduw van de struiken, maar maakten mekkerend plaats.

In Elzendamme verliet ik de Ijzer en de GR130 en via de knooppunten wandelde ik door de Ijzerbroeken terug naar Westvleteren.

Naast het wandelnetwerk Ijzervallei zijn er nog andere wandelmogelijkheden doorheen deze streek:

  • vanuit Roesbrugge: de dode Ijzerwandelroute (8 km);
  • vanuit Beveren-aan-den-Ijzer of Stavele: de Brouckmolenwandelroute (7 km)
  • de Sint-Sixtuswandelroute vanuit Westvleteren: verkent de bosrijke omgeving rond de abdij van Westvleteren (7 km)

Mijn foto’s: Westvleteren 14 juni 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.